Amenajarea holului: Idei, recomandări și sfaturi practice

17/11/2021
de catre SUCIU MIHAELA
Amenajarea holului: Idei, recomandări și sfaturi practice

Fiecare cameră din casă trebuie amenajată astfel încât să te simți cât mai bine atunci când stai acasă. Fiecare obiect pe care îl alegi probabil te reprezintă sau se încadrează într-un anumit stil pentru care optezi. Amenajarea holului este un subiect tratat cu mai puțină importanță decât amenajarea sufrageriei, dar pentru a te bucura de un decor echilibrat și dinamic, trebuie să te concentrezi pe fiecare încăpere și spațiu din locuința ta.

Iată cum poți amenaja holul într-o casă modernă, cu stil și gust:

Amenajarea holului: Idei, recomandări și sfaturi practice

Criterii de care să ții cont în amenajarea holului

Amenajarea holului în funcție de dimensiuni

Hol mare

Hol îngust

Amenajarea holului în funcție de stilul de design interior

Stil clasic

Stil minimalist

Criterii de care să ții cont în amenajarea holului

Înainte de a decide care sunt produsele de care ai nevoie și direcția spre care vrei să te îndepărtezi cu amenajarea holului, iată de ce să ții cont:

  • Buget

Bugetul este adesea cel mai important aspect pentru cei care vor să-și amenajeze sau să-li renoveze locuința. Holul nu presupune o cheltuială atât de mare, deoarece spațiul trebuie să rămână, totuși, cât mai aerisit și organizat. Pentru amenajarea unui hol îngust și lung vei avea nevoie de o băncuță sau un corp de mobilier pentru a depozita pantofii pe care îi porți cel mai des. 

De asemenea, poți include și un covor cu fir scurt, dar la care să renunți în timpul iernii și să-l înlocuiești cu unul dintr-un material rezistent la umezeală. Poate cele mai scumpe elemente pentru decorul holului sunt corpurile de iluminat. Fă-ți un plan general care să cuprindă toate aceste detalii înainte de a achiziționa toate cele necesare.

  • Stilul de design interior al locuinței

Stilul pe care l-ai ales pentru întreaga locuință contează pentru amenajarea holului la fel de mult precum în amenajarea unui living. Mai ales dacă locuiești într-un apartament open space și ai o deschidere directă la hol, culorile, cât și patternurile alese pentru decorațiunile din hol trebuie să se potrivească și cu cele din restul locuinței. Acest lucru îți asigură o continuitate echilibrată a stilului de design ales și ale particularităților acestora.

  • Nevoi

Nevoile tale și ale întregii familii sunt aspecte de care trebuie să ții cont când amenajezi fiecare zonă a locuinței tale. Holul poate deveni un spațiu ideal pentru mobilierul de depozitare, în care nu trebuie să incluzi doar pantofi, ci și accesorii, haine, sau alte obiecte precum o trusă de unelte.

Amenajarea holului în funcție de dimensiuni

Holurile au diverse dimensiuni și forme, unele mai greu de amenajat decât altele.De aceea este esențial să știi cum să te raportezi la spațiul pe care urmează să-l decorezi. Iată de ce să ții cont:

Hol mare

Un hol mare poate fi amenajat fără prea multe probleme, în special dacă acesta face parte dintr-un open space aerisit. Te poți concentra pe includerea unor obiecte decorative sau chiar plante pe suporturi înalte. Cel mai important este să ai suficient spațiu de depozitare. Alege dulapuri sau corpuri cu sertare fixate în perete, înguste, pentru a nu ocupa foarte mult spațiu. 

Dacă ai o familie mare, holul trebuie întreținut cât mai atent. Poți alege panouri decorative sau lambriuri din lemn pentru partea de jos a peretelui. În acest fel vei evita murdărirea pereților, mai ales după sesiunile de joacă în aer liber ale copiilor.

  • Idei pentru amenajare

Într-un hol mare poți include și un corp înalt cu mai multe spații de depozitare în care poți așeza și cutii.

O oglindă și un corp de mobilier pentru organizare nu trebuie să lipsească dintr-un hol încăpător.

  • Sfaturi și recomandări practice

Pentru amenajarea holului trebuie să alegi un parchet sau plăci de gresie cât mai rezistente, pentru trafic intens. Acest lucru este esențial mai ales pentru familiile numeroase și dacă ai unul sau mai mulți câini. Zona trebuie să poată fi curățată cât mai ușor, iar finisajele să facă față pentru cât mai mult timp.

Nu uita că holul devine spațiul care oferă o primă impresie oaspeților tăi. Indiferent că găzduiești un eveniment important pentru familia ta sau iei masa alături de cei dragi, așteaptă-i în fiecare zi în cel mai deosebit mod. 

Hol îngust

Printre cele mai importante idei de amenajare pentru hol îngust se numără recomandarea de a decora pe înălțime. Mai exact, fie că este vorba despre corpurile de mobilier sau decorațiuni, gândește soluțiile de depozitare înspre partea de sus a încăperii. Include tablouri sau fotografii înrămate și etajere sau polițe pentru obiectele care trebuie să fie la îndemână zi de zi. De asemenea, concentrează-te pe mobilierul de hol inteligent, precum o băncuță cu spațiu de depozitare în partea de jos.

  • Idei de amenajare pentru hol îngust

Creează o atmosferă aerisită cu ajutorul polițelor în holul îngust.

Un corp de mobilier cu depozitare generoasă și un cuier înalt te ajută să organizezi mai ușor holul îngust.

  • Sfaturi și recomandări practice

Include o oglindă pe tot peretele pentru a crea senzația de spațiu dacă holul tău este de dimensiuni reduse. Amenajarea holului din apartament va fi mai puțin complicată dacă alegi soluțiile smart și prietenoase cu bugetul.

Amenajarea holului în funcție de stilul de design interior

Fie că este vorba de amenajarea unui hol open space sau unul separat de restul apartamentului, trebuie să ții cont și de stilul de design interior din casă. Iată câteva idei:

Stil clasic

Stilul clasic este elegant, dar nu neapărat sobru. Mobila de care ai nevoie poate fi una în nuanțe de lemn natural sau negru.

  • Idei de amenajare

O băncuță elegantă și un suport pentru plantă sau o vază cu flori vor crea o atmosferă specială chiar de la intrare.

  • Sfaturi și recomandări practice

Nu renunța la obiectele decorative și textilele care atrag atenția. De asemenea, detaliile din piele, precum șezutul băncuței te vor ajuta să oferi un aer cât mai exclusivist chiar și spațiului din hol.

Stil minimalist

Stilul minimalist este caracterizat de organizare și curățenie, cât mai puține obiecte și soluții smart de depozitare.

  • Idei de amenajare a holului minimalist

Scaunele mici pentru hol sunt recomandată pentru un spațiu minimalist. Rezumă-te la piesele de mobilier funcționale.

  • Sfaturi și recomandări practice

Instalează cuiere individuale pe care poți agăța umerașe. În acest fel poți păstra la intrare gecile și sacourile pe care le porți cel mai des fără a necesita un cuier care ocupă mult spațiu.

Amenajarea holului va fi o sarcină plăcută dacă te concentrezi pe soluțiile de depozitare pe care le ai la dispoziție și pe crearea unei zone cât mai plăcute din punct de vedere estetic.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente