Amenajarea unui living mic: 5 sfaturi de care să ții cont

14/06/2022
de catre SUCIU MIHAELA
Amenajarea unui living mic: 5 sfaturi de care să ții cont

Din punctul de vedere al amenajării, livingul este una din încăperile cel mai ușor de amenajat din locuință. Datorită faptului că aici trebuie să creezi un spațiu atât util cât și reconfortant, potrivit pentru toți cei ai casei, nu ai nevoie de multe piese de mobilier, accesorii sau decorațiuni, ci de unele care să se completeze cât mai bine unele cu altele și să creeze un loc în care toată lumea să se simtă cât mai în largul său. 

Provocarea de a crea un loc funcțional și decorat estetic apare însă atunci când deții un living de dimensiuni mai mici. Mai jos vei găsi cele mai utile trucuri și sfaturi care te pot ajuta într-o astfel de acțiune de decorare.

1. Folosește mobilă cu funcționalități multiple

Într-un living de dimensiuni mici, este esențial să te limitezi la piesele decorative și de mobilier strict necesare, și mai ales să pui accent pe partea practică, funcțională acestora. De exemplu, pe post de măsuță de cafea poți utiliza una joasă, de sticlă, care să-ți ofere și spațiu de depozitare dedesubt pentru cărți, reviste sau alte obiecte necesare.

La fel, optează pentru mobilier simplu și compact, care să ocupe de exemplu doar o parte a unui perete. Acesta poate fi un dulap compact, în tonalități neutre de crem sau bej, care să pară parte integrantă a construcției, mai ales dacă încăperea este de tip open space și comună cu bucătăria. 

O comodă joasă, cu multe sertare, sau o etajeră înaltă cu rafturi deschise îți vor fi utile nu doar pentru a păstra obiectele de care ai nevoie, ci și pentru a delimita anumite spații funcționale ale livingului, cum este cea de socializare și eventual cea cu un colț de lectură sau o zonă de lucru.

2. Limitează-te la piesele esențiale

Un living mic nu este încăperea ideală pentru a fi încărcată cu obiecte inutile, tocmai datorită dimensiunilor sale reduse. De aceea, este important ca aici să nu existe lucruri lăsate la vedere, care vor aglomera vizual camera.

Limitează-te la piesele de mobilier esențiale, cum sunt canapeaua, unul-două fotolii, etajerele de cărți și câteva obiecte decorative, și creează spații de depozitare cât mai eficiente cu ajutorul lor. Este de preferat ca, în locul unor corpuri masive, voluminoase, să optezi pentru rafturi așezate creativ pe pereți. 

Un covoraș textil, subțire poate fi amplasat și el sub măsuța de cafea, deoarece nu este nevoie să ocupe tot spațiul pardoselii. Dimpotrivă, totul va părea mai aerisit în acest fel, cu parchetul acoperit parțial.

3. Alege piese de diferite înălțimi

Într-o încăpere mică cum este cea a livingului de dimensiuni reduse, simetria nu va fi atât de obositoare mai ales dacă alegi piese cât mai aerisite, amplasate în mod original. De exemplu, două etajere plasate simetric vor crea senzația de spațiu mai mare în special dacă sunt deschise, fără partea din spate, cum ar fi unele pe structură metalică, ori dacă sunt parte integrantă a peretelui.

Cu toate acestea, poți utiliza în mod creativ piese de mobilier de forme și dimensiuni diferite. Astfel de obiecte, cum ar fi canapeaua, biblioteca, tablourile sau un puf decorativ, vor crea impresia de spațiu mai mare dacă sunt alese astfel încât să orienteze privirea atât pe verticală, cât și pe orizontală. Mai mult, te va ajuta și ca anumite piese, cum sunt fotoliile, să aibă picioare înalte și să lase pardoseala cât mai liberă, la vedere.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/TPzXRLb64XM

4. Mizează pe culori deschise în amenajarea livingului

Cel mai important pentru a crea iluzia de spațiu într-un living mic este să apelezi la culori deschise, preferabil neutre, în amenajare. Acestea sunt recomandate atât pentru mobilier, cât și pentru pardoseală și pereți. 

Cu toate acestea, poți să creezi un punct focal de interes pe un perete cu ajutorul unor decorațiuni sau a unui tablou modern, supradimensionat sau a unui set de oglinzi cu rame inedite. Aceste piese vor conferi o personalitate aparte spațiului, și în plus, oglinzile îl vor mări din punct de vedere vizual.

5. Adaugă o pată de culoare contrastantă

Chiar dacă cele mai recomandate culori pentru un living mic sunt cele neutre, este important și să obții un echilibru și să spargi monotonia cu ajutorul unor pete de culoare interesante.

De exemplu, o canapea într-o culoare vie, contrastantă, cum este turcoaz sau fuchsia, se va potrivi de minune într-un interior amenajat în stil contemporan, alături de un taburet sau două fotolii mici acoperite cu material pufos alb. La fel, un perete sau un tapet pe unul dintre pereții livingului, într-o tonalitate vie, va conferi adâncime și profunzime spațiului.

Iată, așadar, că poți obține o atmosferă relaxantă, plină de personalitate, chiar și într-un living mic! Ai nevoie doar să ții cont de recomandările de mai sus și să-ți pui imaginația la contribuție, pentru a transforma un spațiu oarecare într-unul cât de poate de original și frumos decorat!

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente