Activitati de primavara/vara în gradina si de ce ai nevoie pentru ele

21/06/2022
de catre SUCIU MIHAELA
Activitati de primavara/vara în gradina si de ce ai nevoie pentru ele

La fel cum de-abia aștepți ziua de curățenie de primăvară în casă, de același lucru are nevoie și grădină ta - de o nouă viață după o iarnă brută. Chiar dacă ți se pare copleșitor să începi lucrul în grădină după ce zăpada și gheața de abia s-au topit, acest lucru este necesar dacă-ți dorești să ai peisajul de primăvară ideal la tine în curte.

Noi venim în ajutorul tău cu o listă care conține toate activitățile necesare în grădină atunci când primăvara se apropie și care sunt echipamentele de care ai nevoie pentru a le duce la bun sfârșit.

1.Timpul pentru o inspecție de primăvară

Într-una dintre primele zile călduroase de primăvară, pune-ți costumul de inspector și și îndreptă-te spre grădină cu un carnețel și cu ochi de vultur. Este timpul să vezi ce s-a întâmplat în grădina ta în timpul iernii. Încearcă să fii atent la:

  • Dacă anumite plante au fost deteriorate din cauza frigului, gheții sau zăpezii;
  • Dacă anumite elemente decorative - pereți, garduri, bănci - au fost deplasate, înclinate sau au putrezit din cauza viscolului și umezelii din timpul iernii;
  • Dacă și-au făcut cuib sau vizuină anumite animale care pot afecta frumusețea și sănătatea grădinii tale.

2.Fă o curățenie temeinică de primăvară în grădină

În mod ideal, chiar înainte ca primii bulbi de flori de primăvară să iasă la iveală din pământul încălzit, încearcă să cureți resturile de plante ofilite și buruienile din grădină pentru a permite florilor să se dezvolte armonios: ramurile de copaci căzute, frunzele uscate de anul trecut, ierburile ornamentale uscate și orice alt tip de flori/plante anuale pe care nu le-ai îndepărtat anul trecut.

Desigur, această acțiune va oferi și un aspect estetic îmbunătățit și curat grădinii tale, prevenind dăunătorii și bolile care pot proveni dintr-o igienă precară a naturii.

Este, de asemenea, o perioadă foarte bună pentru a curăța resturile din containerul de apă sau pompa de apă utilizată pentru irigarea corespunzătoare a grădinii. Dacă obișnuiești să extragi apă dintr-o fântână, dintr-un iaz sau lac, poți folosi accesorii speciale pentru curățarea lor ca să eficientizezi procesul.

3.Testează și hrănește solul grădinii

Experții și pasionații de grădinărit recomandă testarea solului din grădină la un interval de 3-5 ani pentru a vedea ce nutrienți sau materiale organice are nevoie pentru a fi complet fertil, dar și ce cantitate din fiecare este prea mare. Poți afla, de exemplu, că solul tău este bogat în fosfor și așa vei știi că trebuie să eviți adăugarea îngrășămintelor care conțin foarte mult fosfor.

Sau ai putea afla că solul tău este în mod natural alcalin și că va trebuie să adaugi suflat de aluminiu acolo unde ai creat un spațiu cu verdeață sau unde ai cultivat arbuști iubitori de acid, cum ar fi hortensiile.

Odată ce ai cunoscut nevoile solului tău din grădină, a venit momentul să-i oferi îngrășămintele corespunzătoare luând în considerare rezultatele testelor. O bună practică generală în acest sens este să acoperi solul cu un centimetru sau doi de compost, humus sau gunoi de grajd (în cazul în care ai animale de curte), dar chiar înainte ca primii bulbi să apară. Sau înainte să cultivi plantele și ierburile pe care le-ai pregătit pentru primăvara aceasta.

4.Plănuiește un nou design pentru grădina ta

Grădina nu reprezintă doar un loc unde crești și ai grijă de plantele și florile tale preferate, dar și un loc unde te poți relaxa sau petrece timp împreună cu familia și prietenii. În acest caz, este timpul să plănuiești un nou design primăvara aceasta, mai ales dacă ai o altă idee creativă față de anul trecut. Te putem ajuta cu câteva îndrumări, de exemplu:

Creează spațiul de relaxare ideal

Probabil știi că trebuie să depui foarte mult efort pentru întreținerea grădinii, așa că fii sigur că-ți iei niște timp liber ca să privești roadele muncii tale. Crearea unui spațiu de relaxare ideal pentru a absorbi frumusețea grădinii care te înconjoară poate însemna chiar unei piscine și unei zone de spa sau poate fi la fel de simplu ca setarea unui bar de exterior, montarea unei mese încăpătoare și plasarea unor scaune confortabile în jurul unui șemineu. Dacă găsești și un sistem de iluminat corespunzător care să completeze designul spațiului de relaxare, ești aproape gata!

Folosește-te de apă pentru o grădină paradisiacă

Să stai în grădină și să poți să asculți sunetele liniștitoare ale apei după o zi de muncă este la fel de fascinantă pentru minte și suflet, precum este și focul pentru simțul vizual și fizic. Poți să amplasezi o fântână sau chiar să creezi o cascadă la tine în grădină, depinde de designul pe care l-ai ales la pasul anterior.

5.Implică-i și pe cei mici

Copiilor le place să se joace în afara celor 4 pereți, mai ales că toată iarna s-au simțit „închiși” în casă. În acest caz, vor fi mai mult decât entuziasmați să te ajute în activitățile de primăvară în grădină, mai ales dacă faci ca totul să pară distractiv și le permiți să fie curioși în legătură cu fiecare lucru care se întâmplă.

Una dintre cele mai bune modalități prin care să-i faci pe copii să fie interesați de activitățile din grădină este să le oferi oportunitatea să-și murdărească mâinile de noroi și să exploreze lumea minunată a plantelor. Iată câteva dintre activitățile de grădină preferate de copii:

  • Construirea unei căsuțe pentru păsări/albine/fluturi și orice alte tipuri de insecte care-l interesează pe cel mic;
  • Realizarea așa-numiților captatori de soare (suncatchers) din flori și frunze din grădină care pot fi atârnați la geamurile casei sau de ramurile copacilor.

Ești aproape gata să-ți pregătești grădina de primăvară în stilul tău și să te bucuri de vremea plăcută în natura din propria ta curte. Tot ce trebuie să mai faci este să te uiți de ce produse de grădină mai ai nevoie de pe unicspot.ro și să pui totul în practică!

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente