Îți dorești ca grădina ta să fie o adevărată oază de relaxare, însă nu știi cum să transformi spațiul în unul primitor? Știm că amenajarea grădinii poate fi un proiect copleșitor. De aceea, suntem aici să te ajutăm! Descoperă în acest articol care sunt criteriile de care să ții cont înainte de a te apuca de treabă, cum alegi mobilierul de grădină potrivit, precum și câteva reguli de bază referitoare la stil și amenajări.
Criterii de care să ții cont în amenajarea grădinii
Modul de petrecere al timpului
Reguli pentru alegerea mobilierului de grădină
Alegerea dimensiunilor corecte
Idei și sugestii pentru mobilierul de grădină
Înainte de a porni la drum, e necesar să realizezi un plan de lucru. Iată care sunt criteriile de care să ții cont când amenajezi grădina pentru a o transforma într-o oază de liniște.
Bugetul este primul factor la care ne gândim atunci când renovam sau amenajăm un spațiu. Din fericire, nu e obligatoriu să cheltui sume exorbitante pentru a obține grădina ideală. Firește, dacă ai un buget limitat va trebui să fii mai atent la prețuri, însă cu puțină organizare vei reuși să achiziționezi tot ce ai nevoie.
Îți recomandăm să investești în piese de mobilier de calitate, care vor trece testul timpului. E de preferat să mobilezi curtea treptat decât să cumperi din prima toată mobila, dar să alegi piese care se vor deteriora rapid. Începe cu strictul necesar, apoi completează pe măsură ce mai pui bani deoparte. De asemenea, profită de reduceri și oferte.
Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/exotic-plants-growing-in-patio-at-resort-4946918/
Pentru început, stilul de amenajare trebuie să se potrivească cu aspectul general al casei. O grădină rustică arată cu siguranță interesant, însă nu alături de o casă modernă și simplă. Iată care sunt caracteristicile principale ale celor mai populare stiluri de amenajare pentru grădini.
Are un aspect tradițional și e bogată în elemente naturale. Se folosesc materiale precum piatra și lemnul, se decorează în special cu flori și aduce aminte de curtea bunicii.
Amenajările de grădini moderne au un aspect simplu, minimalist. Se folosesc piese de mobilier în linii simple, culori neutre și decorațiuni funcționale. Grădinile amenajate simplu nu sunt plictisitoare, ci au o personalitate elegantă.
Are un aspect boem, iar cele mai potrivite materiale sunt fierul forjat și lemnul. Se folosesc culori deschise, de preferat pastelate, și multe plante cu flori.
Dacă îți dorești o grădină luxoasă, amenajarea exotică e cea mai bună alegere. E bogată în plante deosebite, statuete și fântâni și se folosesc materiale precum bambusul.
Nu ești sigur ce stil de amenajare să alegi sau niciunul nu te mulțumește complet? Caută imagini cu grădini frumos amenajate și identifică elementele care te atrag cel mai mult. Combină-le astfel încât să obții propriul stil, unul care să se potrivească mai bine personalității tale. Magazinele de casă și grădină au o ofertă variată și vei găsi cu siguranță tot ce ai nevoie.
Puțini oameni sunt pe deplin mulțumiți de dimensiunea curții lor. Cei care au o grădină mică au impresia că una mare le-ar permite o amenajare perfectă, în timp ce persoanele care au un spațiu generos se simt copleșite de numărul mare de opțiuni pe care îl au la dispoziție.
Indiferent de spațiul disponibil, amenajarea trebuie să se concentreze în primul rând pe nevoile tale. Poate că va trebui să faci anumite compromisuri, însă cu puțină creativitate vei reuși să obții o grădină superbă.
Există soluții pentru oricine, însă proiectul trebuie să înceapă de la un plan bine pus la punct. Desenează pe o coală de hârtie grădina, apoi piesele de mobilier și decorațiunile, astfel încât să te asiguri că rezultatul final va fi estetic și util. O altă opțiune e să faci o fotografie, de preferat de deasupra. Apoi, folosește un program de editare pentru a adăuga elementele dorite.
În general, în spațiile mici e bine să te concentrezi pe verticală. De exemplu, iedera cățărătoare poate acoperi un zid întreg. Ideile pentru amenajarea unei grădini mici includ și mobila funcțională sau cea care te ajută să economisești spațiu. O masă extensibilă este utilă când primești mai mulți musafiri, dar nu ocupă mult loc în restul timpului.
În spațiile mari, în schimb, e recomandat să delimitezi spațiile. Separă zona mesei de locul de joacă al copiilor folosind gard viu sau o fântână. Totodată, combină mai multe tipuri de plante, pentru un aspect dinamic.
Analizează-ți stilul de viață pentru a-ți da seama care sunt nevoile pe care le ai de la o grădină. Poate că îți dorești să cultivi fructe și legume, însă ai timpul și răbdarea necesare? Poate ți-ar plăcea să organizezi multe petreceri acasă, dar nu cumva prietenii tăi preferă să își petreacă weekend-urile de vară departe de oraș?
Pe de altă parte, dacă deja lucrezi de acasă, cu siguranță îți poți amenaja un colț de lucru relaxant. Proiectează-ți curtea în funcție de timpul pe care îl ai deja disponibil, de disponibilitatea pentru muncă fizică și de stilul de viață actual.
Sursă foto: https://unsplash.com/photos/r2wDLWueSW4
Poate cea mai comună dilemă în ceea ce privește mobila de grădină este alegerea materialului potrivit. Fiecare material are avantaje și dezavantaje care trebuie luate în calcul înainte să ne gândim la aspect.
Piesele confecționate din lemn oferă un aspect tradițional și elegant, însă sunt mai greu de întreținut. Lemnul poate fi deteriorat de intemperii și mucegai, însă, dacă îl îngrijești corespunzător, îl vei păstra mult timp.
Metalul este durabil și arată bine în orice curte. Optează pentru aluminiu dacă îți dorești să eviți rugina sau oțel dacă vrei ceva mai robust.
Sticla se folosește la mese și are un aspect deosebit. Totuși, ai grijă să alegi doar sticlă securizată pentru a evita eventualele situații neplăcute.
Nu în ultimul rând, plasticul este o opțiune mai ieftină, însă se strică mai repede. În plus, vara poate fi greu de folosit pentru că se încinge, iar iarna se poate crăpa dacă nu e depozitat corespunzător.
Îți recomandăm să nu umpli mai mult de două treimi din grădină cu mobilier, altfel spațiul va părea aglomerat. Nu uita să păstrezi suficient loc pentru decorațiuni sau diverse elemente pe care dorești să le încorporezi. Desigur, ia în calcul și aleile și zonele de trecere.
Totodată, ține minte sfatul de mai sus: fă o schiță a grădinii și desenează mobila pe care ți-o dorești pentru a te asigura că totul încape bine.
Scaunele, taburetele și banchetele trebuie să fie confortabile, altfel nu vei obține o zonă relaxantă. Încearcă-le înainte de a le cumpăra pentru a nu descoperi că arată mai comode decât sunt de fapt. De asemenea, dacă nu vin cu perne, achiziționează unele potrivite sau confecționează-le singur.
Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/black-steel-table-with-chairs-139109/
Un set din fier forjat alcătuit din 2 scaune și masă rotundă este ideal pentru curțile mici. Folosește pernuțe pentru mai mult confort, în special vara, când materialul se poate încălzi.
Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/decor-of-patio-6314322/
Dacă ai o terasă mare acoperită, ia în considerare folosirea unui covor. Acesta va aduce un plus de confort întâlnirilor cu prietenii.
Sursă foto: https://unsplash.com/photos/_qki1rKfKSA
Dacă spațiul îți permite, combină mai multe tipuri de mobilier pentru grădină. În imaginea de mai sus vei observa canapele din paleți, șezlonguri, precum și un hamac.
Sursă foto: https://unsplash.com/photos/2V5PJgGqyts
Less is more când vine vorba de grădinile minimaliste. O bancă-leagăn poate fi folosită atât pentru relaxare, cât și pentru lucru sau meditație.
Sursă foto: https://unsplash.com/photos/csK5XPO87lI
Obișnuiești să primești des oaspeți? Investește într-un foișor spațios care te protejează de soare și montează perdele pentru a vă feri de țânțari.
Amenajarea unei grădini individuale este simplă dacă ții cont de recomandările din acest articol. Ține cont de buget, stilul de amenajare, spațiul disponibil și modul în care îți petreci de obicei timpul liber, apoi urmează regulile pentru alegerea mobilierului. În cel mai scurt timp vei obține un spațiu primitor și relaxant fără bătaie de cap.
Nici o postare găsită
Despre noi
Servicii clienți
Contact