Cum să alegi dimensiunea potrivită pentru patul din dormitor: Sfaturi și recomandări utile 

21/06/2024
de catre SUCIU MIHAELA
Cum să alegi dimensiunea potrivită pentru patul din dormitor: Sfaturi și recomandări utile 

Alegerea dimensiunii potrivite pentru patul din dormitor este esențială pentru un somn de calitate. În acest articol vom detalia elementele de care să ții cont când alegi un pat single, matrimonial sau pentru o cameră de copii, ținând cont de diferitele aspecte implicate. De la măsurători precise ale spațiului disponibil, până la ajustarea acestora la înălțime și greutate, vei găsi aici un ghid complet cu tot ce trebuie să știi, inclusiv dimensiunile standard ale diferitelor tipuri de paturi. Citește în continuare dacă ești gata să faci o schimbare în dormitorul tău și să asiguri confortul pe termen lung! 

De ce este importantă alegerea dimensiunii potrivite pentru pat?  

Pentru a te bucura de un somn odihnitor, dar și pentru a preveni diferite probleme de sănătate, alegerea tipului de saltea, dar și a dimensiunii potrivite pentru pat și a cadrului de pat este esențială! Un pat prea mic îți poate limita mișcările în timpul somnului, iar asta poate duce la o poziționare incorectă a corpului și, în timp, la dureri de spate sau de gât.

Pe de altă parte, un pat prea mare în dormitor poate limita spațiul pentru alte piese de mobilier, iar într-o cameră de copii poate face încăperea să pară aglomerată, limitând locul de joacă sau alte activități ale celor mici!

Practic, un pat trebuie să aibă dimensiunea potrivită pentru nevoile individuale ale unui utilizator, indiferent dacă este vorba de o persoană sau două. Mai mult, persoanele mai înalte sau cele care preferă să doarmă în poziții diverse ar putea avea nevoie de un pat mai mare.  

Ce elemente să ai în vedere când alegi dimensiunea patului? 

 • spațiul disponibil în dormitor 

Patul ar trebui să se încadreze confortabil în cameră, fără a îngreuna circulația sau a bloca accesul la alte piese de mobilier. O cameră medie permite instalarea unui pat de dimensiuni medii (140 sau 160 x 200 cm), dar acestea pot varia semnificativ în funcție de design. 

 • numărul de persoane care vor folosi patul 

Dacă patul este destinat pentru o singură persoană, o dimensiune mai mică poate fi suficientă. În cazul cuplurilor, este important să alegi un pat matrimonial sau twin, care să ofere suficient loc pentru amândoi. 

 • caracteristicile corpului tău 

Persoanele mai înalte sau mai grele, de pildă, pot necesita un pat mai mare pentru a se simți confortabil. Dacă ai înălțimea de peste 1,80 metri sau o greutate de peste 100 de kilograme ar trebui să iei în considerare achiziționarea unui pat king-size pentru a avea parte de un somn odihnitor. 

Ghid de mărimi: tipuri de paturi și dimensiunile lor standard

 • paturile de o persoană, sau single, sunt perfecte pentru persoanele care locuiesc singure sau pentru camere de copii, oferind confort suficient pentru o noapte de somn bună. În general, acestea măsoară între 80 și 90 cm lățime și 190 și 200 cm lungime; 
 • paturile de două persoane, pe de altă parte, oferă un spațiu mai mare, fiind ideale pentru cupluri. Dimensiunile standard ale paturilor variază între 140 și 160 cm lățime și 190 și 200 cm lungime; 
 • dacă dorești un plus de lux și confort, poți opta pentru paturile queen size (160-180 cm lățime și 200 cm lungime) sau king size (180-200 cm lățime și 200 cm lungime). Acestea sunt cele mai mari paturi disponibile pe piață și oferă spațiu suficient pentru a dormi confortabil, fără a deranja partenerul. 

Alegerea dimensiunii potrivite pentru pat depinde în mare parte de spațiul disponibil în cameră și de nevoile tale individuale de somn: dacă dormi singur sau ești într-un cuplu - în acest caz un pat king size ar putea fi mai potrivit. Ca să-ți oferi un grad sporit de confort, ar trebui să iei în considerare și grosimea și materialul saltelei, dar și a unui topper de pat potrivit. 


Cum măsori dimensiunea camerei pentru a alege patul potrivit? 

Un pas esențial în alegerea dimensiunii potrivite a patului este măsurarea spațiului disponibil în cameră. O astfel de decizie poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului și a sănătății, dar și asupra aspectului și funcționalității încăperii. 

 • măsoară lungimea și lățimea camerei, luând în considerare și locul pentru alte piese de mobilier; 
 • ține cont de distanța necesară pentru a deschide ușile sau sertarele șifonierelor și dulapurilor de dormitor;  
 • ia în considerare spațiul necesar pentru a te deplasa confortabil în jurul patului. 

Prin luarea in considerare a acestor aspecte, vei putea alege un pat care să se încadreze perfect in dormitorul tău, asigurând în același timp un somn bun și confortabil. 

Cum să alegi dimensiunea patului în funcție de înălțimea și greutatea ta

Este necesar să ai în vedere recomandările specifice de alegere a patului în funcție de înălțimea și greutatea ta, deoarece ele pot influența semnificativ calitatea somnului. Pentru persoanele cu o greutate mai mare, în schimb, un pat cu un suport mai robust ar putea fi mai confortabil, deoarece oferă o susținere mai bună și evită deformarea pe termen lung. Pentru cei cu o înălțime de peste 180 cm, un pat de dimensiuni Queen sau King oferă spațiu suficient pentru a se întinde în voie, fără a se simți constrânși. 

Este important să găsești un echilibru între dimensiunea patului și spațiul pe care îl ai la dispoziție. Un pat prea mare poate îngreuna circulația în cameră, în timp ce unul prea mic ar putea să nu îți ofere confortul necesar, așa că ai în vedere toate aspectele! 

Poți alege dimensiunea patului în funcție de stilul tău de viață? Da, e posibil! 

 • munca, hobby-urile, sportul și alte activități pot influența și ele alegerea dimensiunii potrivite a patului. De exemplu, dacă lucrezi de acasă și petreci mult timp în pat, folosindu-l ca spațiu de lucru, ai putea avea nevoie de un pat mai încăpător! 
 • dacă ești o persoană activă care se mișcă mult în timpul somnului, un pat mai mare este recomandat pentru a-ți asigura confortul; 
 • pe de altă parte, dacă stilul tău de viață implică multe călătorii și folosești patul doar pentru a dormi, un pat mai mic poate fi suficient; 
 • în cazul în care împarți patul cu un partener, stilul de viață al acestuia trebuie, de asemenea, luat în considerare. Dacă amândoi aveți nevoie de spațiu suplimentar, optează pentru un pat mai mare, care vă permite să dormiți confortabil; 
 • dacă ai planuri de a avea copii sau de a împărți patul cu partenerul în viitor, un pat mai mare ar putea fi o alegere indicată, întrucât stilul tău de viață poate suferi modificări și este bine să ai asta în vedere! 

Explorează site-ul nostru și consultă gama noastră completă de produse, și vei găsi patul care să-ți ofere somnul cel mai odihnitor cu putință! 

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente