Cum alegi cea mai bună ușă glisantă pentru locuință

16/09/2022
de catre SUCIU MIHAELA
Cum alegi cea mai bună ușă glisantă pentru locuință

O soluție ideală pentru optimizarea spațiului, fără a compromite aspectul practic sau pe cel decorativ, ușile glisante reprezintă alegerea perfectă pentru orice fel de structuri arhitecturale. Dacă ai în plan reamenajarea locuinței, oferă-i o înfățișare deosebită și un plus de confort cu produse moderne, elegante și versatile ce contribuie la crearea unei senzații de fluiditate. Descoperă mai departe cum alegi cea mai bună ușă glisantă și cât este de simplu să faci o schimbare ce te poate propulsa în viitor.

Cum alegi cea mai bună ușă glisantă pentru locuință

Ce este o ușă glisantă?

Tipuri de uși glisante

În funcție de tipul de montare

În funcție de materialul din care sunt confecționate

Avantaje ușă glisantă

Cum să alegi o ușă glisantă pentru locuința ta

Pasul 1: Stabilește ce tip de ușă glisantă vrei să achiziționezi

Pasul 2: Alege materialul din care este confecționată ușa glisantă

Pasul 3: Stabilește numărul optim de panouri

Pasul 4: Ia în considerare accesoriile ușilor glisante

Ce este o ușă glisantă?

Ușa glisantă reprezintă una dintre cele mai moderne și practice opțiuni atunci când se ia în considerare amenajarea unui spațiu interior. Aceasta utilizează un sistem de șine pe care unul sau mai multe panouri se deplasează paralel cu peretele ori unul față de celălalt. În general, se folosesc termenii de uși glisante și uși culisante pentru a desemna aceleași modele, ce se referă la acțiunea propriu-zisă a mutării unui corp mobil de-a lungul unei șine fixe. Însă, chiar dacă sunt utilizate pentru un scop similar, există mici diferențe între cele două tipuri de ușă.

Un articol de tâmplărie glisant este format dintr-o șină și una sau două uși care se deplasează, cel mai frecvent prin utilizarea unui set de role. Mai exact, foile se află pe o șină comună, iar deschiderea se realizează prin glisarea acestora în stânga sau dreapta.


În ceea ce privește ușile culisante, sistemul include o șină și două foi de ușă paralele. Deschiderea se efectuează prin mutarea ambelor panouri, fie spre partea stângă, fie spre cea dreaptă. Pentru deschiderile mai mari există și soluția montării unor șine suplimentare pentru a putea fi aplicate mai multe uși. Totodată, este disponibilă și varianta ușilor care culisează într-o casetă din perete și se ascund în interiorul acestuia în momentul deschiderii.

Tipuri de uși glisante

Dacă te gândești cum alegi ușa glisantă ca să obții un rezultat satisfăcător la final, află că unul dintre cele mai importante criterii ține de tipul produsului. În zona de construcții a oricărui magazin vei observa mai multe tipuri de uși glisante, din materiale diferite și care prezintă modalități multiple de montaj. Iată cum selectezi cele mai bune uși de interior:

În funcție de tipul de montare

  • Uși glisante cu deschidere în perete – mai sunt numite și uși încastrate sau uși culisante de interior. De regulă, acestea trebuie planificate încă din faza de construcție a pereților deoarece necesită montarea unei casete în care ușa să intre în momentul deschiderii. Panoul va culisa în locașul respectiv, fără să mai fie vizibil. Aceste tipuri de uși glisante economisesc spațiu și sunt utile pentru amenajarea bucătăriei ori amenajarea unui living mic, delimitând eficient încăperile.
  • Uși glisante pe lângă perete – atunci când sunt deschise, aceste tipuri de uși glisante se deplasează de-a lungul peretelui, alunecând pe o șină. Se pot fixa în partea superioară, pe tavan ori pe perete, deasupra golului de ușă, dar și superior și inferior, mai ales în situația modelelor grele din lemn. Ușile glisante pe lângă perete sunt ușor de manevrat, dar au nevoie de spațiu suplimentar pe lângă zid.
  • Uși glisante cu toc – ca să alegi cea mai bună ușă glisantă, dar fără să renunți la toc, poți opta pentru modelele al căror toc din lemn se montează în golul de ușă. Mai departe, pe acesta va fi atașată o cornișă din lemn sau aluminiu, cu o șină, pe care se instalează ușa.

În funcție de materialul din care sunt confecționate

  • Uși glisante din sticlă – sunt considerate unele dintre cele mai bune tipuri de uși glisante. Un astfel de model oferă eleganță locuinței, iluminare optimă a spațiului, siguranță și rezistență. Poți opta și pentru o ușă glisantă etanșă vitrată pentru care se folosesc două panouri din sticlă laminată și structuri metalice sau rame din aluminiu extrudat.
  • Uși glisante din lemn – se pot asorta perfect cu mobila din casă, fiind potrivite pentru decorurile clasice sau rustice. Există diferite modele, simple sau cu ornamente, fabricate din stejar, mahon, cireș, nuc etc.
  • Uși glisante din MDF – mai ieftine decât cele din sticlă și lemn, ușile glisante din MDF au o greutate redusă, asigură un design plăcut, permit montarea facilă pe orice tip de suport și sunt disponibile într-o gamă largă de modele și culori.
  • Uși glisante din aluminiu – potrivite mai mult pentru exterior, aceste tipuri de uși glisante izolează termic și, în combinație cu sticla, permite pătrunderea luminii naturale în interior.
  • Uși glisante din PVC – daca ai nevoie de o ușă glisantă etanșă poți alege modelele din PVC pentru că mențin căldura în încăpere și sunt ușoare. Pentru o iluminare mai bună se pot combina cu sticlă.

Avantaje ușă glisantă

O ușă glisantă îți aduce o mulțime de avantaje și face din casa ta un loc modern și elegant. Iată care sunt principalele beneficii ale acesteia:

  • Te ajută să optimizezi spațiul;
  • Facilitează flexibilitatea și delimitează eficient spațiile;
  • Oferă fluiditate și poate deschide spațiile interioare fără să ocupe mult loc;
  • Nu necesită spațiu adițional pentru deschidere sau închidere;
  • Un model total sau parțial vitrat creează o conexiune plăcută și vie între camere sau între interior și exterior;
  • Elimină opritoarele folosite în mod normal pentru ușile clasice;
  • Protejează pereții întrucât nu mai există riscul distrugerii acestora din cauza mânerelor;
  • Există numeroase versiuni de design;
  • Conferă un aspect elegant și modern locuinței;
  • Izolează termic și oferă un coeficient înalt de izolare fonică;
  • Se potrivește pentru toate tipurile de profile;
  • Poate fi personalizată cu ajutorul foliilor decorative;
  • Este ușor de acționat;
  • Asigură o deschidere completă și permite o mai bună aerisire a spațiului;
  • Te bucuri de o etanșeitate de înaltă calitate;
  • Ai parte de o rezistență sporită și durabilitate îndelungată a ușii;
  • Este foarte ușor de întreținut;
  • Beneficiază de sisteme speciale care nu permit accidentarea mâinilor sau a degetelor;
  • Poate fi dotată cu sistem anti-efracție pentru a spori nivelul de siguranță și securitate.

Cum să alegi o ușă glisantă pentru locuința ta

Dacă te confrunți cu un spațiu limitat sau pur și simplu vrei să-ți modernizezi locuința, profită de magia pe care ți-o oferă ușile glisante.

Accesorii practice și moderne, acestea își găsesc locul în bucătării, holuri, dressing-uri ori dormitoare sau delimitează cu succes zonele dintr-un open space. Vezi mai departe cum să alegi o ușă glisantă potrivită pentru căminul tău:

Pasul 1: Stabilește ce tip de ușă glisantă vrei să achiziționezi

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să integrezi astfel de produse în locuința ta ține de alegerea tipului de ușă glisantă. În funcție de spațiul pe care îl ai poți opta pentru uși glisante cu deschidere în perete, uși glisante pe lângă perete ori modele glisante cu toc.

Pasul 2: Alege materialul din care este confecționată ușa glisantă

Din acest punct de vedere ai mai multe posibilități. Cum alegi cea mai bună ușă glisantă pentru locuința ta? Ei bine, fiecare material are numeroase avantaje, iar selectarea acestuia ține mai mult de preferințele personale. Modelele din sticlă sunt printre cele mai apreciate datorită designului extraordinar – simple ori cu modele sablate, transparente sau mate, cu linii moderne ori desene interesante. Însă, lemnul reprezintă de asemenea o alegere bună dată fiind durabilitatea sa, la fel și MDF-ul, care este convenabil la preț și foarte elegant.

Pasul 3: Stabilește numărul optim de panouri

În mod uzual, ușile glisante sunt dintr-un singur panou ideal pentru un gol de 90x200 cm ce se poate deschide spre stânga sau spre dreapta ori din două panouri ce înlocuiesc ușile duble tradiționale și se deschid stânga-dreapta. Dar, dacă vrei să desparți anumite spații ample, cum ar fi un birou de living, poți opta și pentru mai multe panouri, de exemplu 4 bucăți ce culisează pe mai multe șine.

Pasul 4: Ia în considerare accesoriile ușilor glisante

Pe lângă panouri, ușile glisante au nevoie și de câteva accesorii pentru montare. Astfel, este necesar sistemul de culisare ce poate fi montat superior sau superior și inferior, cu una ori două șine, rolele de fixare a ușii și opritorul care nu-i permite ușii să treacă de un anumit prag. În cazul variantei de culisare superioare va fi nevoie și de sistemul de ghidaj care se montează în partea de jos a ușii. Pe lângă acestea, mai poți lua în calcul rama ce acoperă sistemul de culisare, mânerele pe care le încastrezi în foaia de ușă ori le aplici panou, acestea fiind un sistem de închidere performant, cu cheie, la ușile glisante de exterior. În plus, există și sistemul de perii care asigură închiderea etanșă și sunt utile în special pentru modelele din sticlă și lemn.

Acum că știi cum să alegi o ușă glisantă nu-ți mai rămâne decât să selectezi modelul dorit de pe https://www.unicspot.ro/ . Ai la dispoziție o mulțime de produse deosebite ce-ți pot oferi economie de spațiu, acces facil, eleganță și o deschidere silențioasă, adică tot ce ai nevoie pentru locuința ta.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente