Amenajarea unei terase: idei pentru cel mai frumos rezultat

16/09/2022
de catre SUCIU MIHAELA
Amenajarea unei terase: idei pentru cel mai frumos rezultat

Terasa este un spațiu versatil, pe care te poți baza atât când îți dorești să te relaxezi, cât și când vrei să organizezi întâlniri cu prietenii sau petreceri. De asemenea, pe terasă poți instala ghivece, jardiniere cu flori și chiar să plantezi legume sezoniere în ghiveci. Profită de acest spațiu în cel mai creativ mod, indiferent că locuiești la casă sau la bloc.

Pentru a te descurca mai ușor și pentru a te bucura de rezultate deosebite, îți prezentăm câteva sfaturi și idei esențiale pentru amenajarea unei terase:

Amenajarea unei terase: idei pentru cel mai frumos rezultat

Cum te pregătești pentru amenajarea terasei

Bugetul

Spațiu disponibil

Autorizația de construcție

Designul

Idei pentru amenajarea unei terase

Amenajarea terasei exterioare fără podea

Amenajarea terasei cu potecă

Amenajarea terasei pe balcon

Amenajarea terasei cu piscină

Amenajarea terasei în funcție de dimensiune

Amenajarea terasei în funcție de stil

Terasa în stil rustic

Terasa în stil modern

Cum te pregătești pentru amenajarea terasei

Chiar dacă proiectul de amenajare și decorare a terasei implică multă inspirație și un proces plăcut care îți înfrumusețează locuința, ai nevoie de câteva planuri pe cât de clare posibil. Iată câteva sugestii:

Bugetul

Pentru a alege elementele pentru casă și grădină, ai nevoie de un buget, pentru a reuși să te încadrezi în posibilități. Stabilește o listă de produse de bază și necesare pentru terasă, precum mobilierul de grădină, materialul pentru pardoseală, elementele decorative. Pe lângă acestea, ține cont de materialele de care vei avea nevoie. Dacă amenajezi o terasă afară, în curte, vei avea nevoie de un acoperiș, fie că este vorba de unul din lemn sau metal sau de un acoperiș tip pergolă. Pentru podea vei avea nevoie de gresie, lemn, gazon sau pietriș. În cazul în care amenajezi o terasă pe balcon este recomandat și să optezi pentru materiale de hidroizolație care vor proteja structura blocului, cât și bucata de balcon de deasupra apartamentului vecin.

Spațiu disponibil

Dimensiunile terasei se stabilesc în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de locul în care vrei să amenajezi terasa în curte. Aceasta se amplasează, de regulă, în spatele sau în curtea laterală a casei, într-un loc ferit de razele directe ale soarelui, cel puțin într-o perioadă a zilei. Într-un balcon, amenajarea terasei este mai simplă, mai ales dacă aceasta va ocupa jumătate din acesta.

Autorizația de construcție

Dacă vrei să construiești și să amenajezi o terasă în curtea casei, dintr-o structură din lemn sau din metal, vei avea nevoie de autorizație de la administrația publică. Aici se aplică Legea 50 din 1991 care implică nevoia unui certificat de urbanism și depunerea unui dosar care, odată probat, îți permite să efectuezi noi construcții în jurul casei tale. Pentru dosar, vei avea nevoie de:

  • Certificatul de urbanism;
  • Dovada de proprietate;
  • Avizele indicate de certificatul de urbanism;
  • Dovada de achitare a taxelor legale;

În cazul în care amenajezi terasa în cadrul unei construcții mai vechi, se recomandă colaborarea cu specialiști care pot determina de ce tip de structură ai nevoie, în funcție de teren.

Designul

Există mai multe unghiuri din care poți aborda designul pentru terasa ta. La casă, aceasta ar trebui să urmeze același stil precum cel arhitectural, dar și asemănător decorului curții interioare. La o casă din lemn, în stil rustic, sau la o cabană, cea mai potrivită alegere este terasa cu structură din lemn. Dacă locuința ta are un design modern sau chiar minimalist, o terasă cu structură din metal va aduce un plus estetic și va fi mai ușor de întreținut. Nu uita de articolele pentru amenajări exterioare care sunt special create pentru a rezista intemperiilor. 

La bloc lucrurile stau mai simplu: dacă spațiul este redus, optează pentru piese de mobilier care creează atmosfera pe care ți-o dorești și de dimensiuni potrivite. Alege scaune și mese din lemn sau metal, cu perne confortabile, în culorile tale preferate. Poți chiar să amenajezi terasa cu gândul la paleta de culori predominantă în apartamentul tău, pentru a crea continuitate și echilibru în design.

Idei pentru amenajarea unei terase

În funcție de spațiul pe care îl ai, posibilități și preferințe, ai la dispoziție o varietate de opțiuni pentru amenajarea terasei. Aceasta poate deveni un colț de relaxare fără prea mult efort. Iată câteva idei:

Amenajarea terasei exterioare fără podea

Chiar și la casă te poți confrunta cu probleme de spațiu când îți dorești să amenajezi terasa, în special dacă ești în căutarea ideilor de amenajarea a terasei în grădină. Ei bine, nu ai nevoie de o fundație și o podea pentru a-ți amenaja un spațiu la exterior în care să te simți bine ori de câte ori vrei să profiți de aerul curat și cald de afară.

Alege un colț umbros, între plante și flori și instalează piese de mobilier de exterior chiar pe iarbă. De asemenea, achiziționează o umbrelă mai mare sau o pergolă pentru a proteja zona de serile ploioase. Pentru ca experiența să fie completă, nu uita de accesoriile de grădinărit, care te ajută să-ți transformi întreaga curte într-un loc de vis.

Amenajarea terasei cu potecă

Amenajarea unei terase acoperite nu implică neapărat proximitatea față de casă. Mai exact, aceasta poate fi amenajată în curtea din spate, ca o structură complet separată. Terasa cu potecă implică folosirea materialelor de construcții pentru a pava o alee specială spre zona ta de confort. Pentru aceasta poți alege gresie de exterior sau pavele pentru curte și terasă. Pe marginea aleii sau potecii poți planta arbuști sau chiar plante cățărătoare pe suporturi speciale. În acest fel te vei bucura de mai multă libertate în ceea ce privește designul și materialul folosit pentru structura terasei.

Amenajarea terasei pe balcon

Aproape orice tip de balcon poate fi amenajat în stilul unei terase, cu puțină creativitate, bun gust și interes pentru design. Piesele de mobilier pentru exterior sunt o opțiune potrivită, chiar dacă balconul este acoperit, deoarece pot exista momente în care poate pătrunde apa cu ușurință. Poți crea mai multă intimitate și să aduci elemente naturale în peisaj cu ajutorul gardurilor artificiale și decorative, dar și să optezi pentru ghivece cu plante iubitoare de soare.

Amenajarea terasei cu piscină

Într-o locuință cu o curte de dimensiuni generoase, poți instala și o piscină în apropierea terasei. Amenajarea unei terase mici cu gazon, dar și o porțiune din piatră naturală pe marginea piscinei va oferi un aer aproape tropical și romantic locuinței tale. Pentru construirea piscinei vei avea nevoie de o echipă de specialiști care să efectueze planul acesteia și să te îndrume cu privire la materialele necesare.

Amenajarea terasei în funcție de dimensiune

Dimensiunea spațiului din curte joacă un rol esențial în amenajarea terasei. În general, standardele pentru terase sunt împărțite astfel:

  • Terasă mică - aproximativ 4,5 metri;
  • Terasă medie - aproximativ 15 metri;
  • Treasă mare - aproximativ 26 de metri.

Într-o terasă mică poți include mobilier de exterior cu masă și două scaune, în cea medie ai suficient spațiu pentru o masă de dining și 6-8 scaune, iar în cea mare poți include două șezlonguri, o canapea și o măsuță.

Desigur, aranjamentul diferă în funcție de decorațiunile pentru interior pe care ți le dorești și pe care le poți include în planul terasei.

Amenajarea terasei în funcție de stil

Stilul pe care îl preferi pentru camerele din locuința ta poate fi aplicat și în cazul terasei. Iată ce opțiuni ai:

Terasa în stil rustic

Amenajarea unei terase cu lemn este potrivită pentru stilul rustic, mai ales dacă este construită în curtea unei cabane sau a unei case noi din lemn. De asemenea, poți alege doar mobilier din lemn, tratat cu soluții speciale pentru protejarea acestuia de umezeală și îngheț, dacă nu ai suficient spațiu pentru a amenaja o terasă acoperită.

Terasa în stil modern

Stilul modern nu presupune doar folosirea materialelor precum metalul sau sticla. O terasă acoperită de tip foișor îți permite și amenajarea bucătăriei pe terasă sau a unui spațiu comun de luat masa. Socializarea este un element important al terasei, iar aceasta poate fi decorată cât mai confortabil cu ajutorul iluminatului exterior cald.

Terasa în stil clasic și romantic

Terasa în stil clasic poate fi amenajată atât cu mobilier din lemn, cât și din metal, iar structura acesteia implic, de regulă, țiglă sau stâlpi groși din metal.

Detaliile contează de asemenea, așa că poți crea o atmosferă romantică sau cu accente shabby-chic prin includerea unor plante bogate în culori și miresme.

Amenajarea terasei presupune planificare, pregătirea bugetului, dar mai ales optarea pentru cele mai bune piese de mobilier, decorațiuni și materiale de construcții. Alege-le pe cele de calitate, care se potrivesc atât preferințelor tale estetice, cât și cele care îți îndeplinesc nevoile practice.


Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente