Amenajarea bucătăriei: Idei și sfaturi pentru alegerea mobilierului

24/06/2022
de catre SUCIU MIHAELA
Amenajarea bucătăriei: Idei și sfaturi pentru alegerea mobilierului

Amenajarea bucătăriei este un pas esențial al decorării întregii case sau al modernizării unei locuințe mai vechi. În primul rând, spațiul din bucătărie este folosit ca o zonă de lucru, indiferent că este vorba de prepararea sau servirea mesei. De asemenea, atmosfera și ambianța din bucătărie contează mai ales dacă alegi să amenajezi și zona de dining în același spațiu.

Ca plan al încăperii, trebuie să ții cont dacă acesta este unul deschis sau clasic, pentru a alege mobilierul în funcție de forma pe care o are bucătăria. În acest fel îți va fi și mai ușor să decizi dacă achiziționezi piese de mobilier sau discuți cu cei care le pot face la comandă.

Iată câteva idei și sfaturi care îți vor oferi sprijin în procesul de amenajare a bucătăriei sau a întregii locuințe:


Reguli de care să ții cont în amenajarea bucătăriei

Pentru a decora cât mai eficient spațiul pe care îl ai la dispoziție, ia în considerare câteva reguli simple, care te vor ajuta să amenajezi bucătăria în așa fel încât să răspundă tuturor nevoilor tale și ale familiei.

  • Organizează bucătăria în funcție de triunghiul de lucru

Unul dintre cele mai importante elemente de design și de organizare a bucătăriei îl reprezintă triunghiul de lucru. Acesta este forma imaginară pe care o creează chiuveta, frigiderul și aragazul/cuptorul. 

Pentru a face fiecare mișcare mai ușoară când gătești, asigură-te că acestea sunt instalate în așa fel încât să-ți sprijine eforturile de zi cu zi. De exemplu, chiuveta și frigiderul pot fi așezate față în față, în timp ce aragazul poate fi instalat pe peretele mai mic, în special în cazul amenajării unei bucătării înguste, dar lungi.

  • Delimitează clar zonele de socializare față de cele de lucru

Bucătăria poate fi comparată cu sufrageria în ceea ce privește elementul de socializare. Mai exact, în cadrul bucătăriei trebuie să existe și o zonă de dining la care se adună familia, cu mic, cu mare, la fiecare masă petrecută împreună.

Dacă trebuie să amenajezi o bucătărie mică poate fi mai greu să respecți această regulă, dar există opțiuni. Chiar și amenajarea unei structuri tip bar poate ajuta la adunarea tuturor membrilor familiei sau a prietenilor la un pahar de vin. Amenajarea unei bucătării pătrate oferă avantajul de a instala în centrul spațiului o insulă cu rol de depozitare și de suprafață de luat masa. De asemenea, insula poate fi reprezentată și cu ajutorul unei mese extensibile, care îți oferă suficientă libertate în ceea ce privește persoanele invitate.

  • Oferă importanță blatului și spațiului de pe suprafața acestuia

Blatul de bucătărie este unul dintre cele mai importante elemente din această încăpere, deoarece este principala suprafață pe care lucrezi când încerci rețete noi sau când îți faci ceva delicios de mâncare. Mai ales dacă ești în căutare de idei de amenajare a unei bucătării la bloc, cu siguranță te confrunți cu problema spațiului. 

Ei bine, specialiștii recomandă ca blatul să aibă în jur de 4 metri de suprafață totală utilizabilă. Adâncimea unui blat ar trebui să fie de 60 de centimetri, în timp ce spațiul dintre acesta și mobila suspendată deasupra să fie de aproximativ 40 de centimetri. Dacă acest lucru nu este posibil în bucătăria ta, asigură-te că te bucuri de suficient spațiu de lucru pentru activitățile pe care le ai de obicei în bucătărie.

Idei și sfaturi pentru alegerea mobilierului

Principalul aspect de luat în considerare când vine vorba de mobilierul de bucătărie este spațiul de depozitare. Vei avea nevoie de corpuri generoase în această privință mai ales dacă ai o familie numeroasă. De asemenea, bucătăriile din apartamentele moderne sunt adesea prea mici, motiv pentru care trebuie să folosești cât mai eficient fiecare centimetru pe care îl ai la dispoziție. Iată câteva sfaturi pentru alegerea mobilierului:

Amenajarea bucătăriei în funcție de dimensiuni

Bucătăriile mici nu se află pe lista spațiilor preferate de oameni, dar trebuie să lucrezi cu ceea ce ai la îndemână. De exemplu, dacă spațiul nu îți oferă suficientă libertate, ce poți să faci este să instalezi mobilier cu multe spații de depozitare pe verticală. În cazul amenajării unei bucătării pe lung este recomandat să te concentrezi pe spațiul disponibil pe orizontală.

O mare parte dintre bucătării au un plan lung și îngust, ceea ce nu îți oferă o multitudine de opțiuni când vine vorba de amenajare. Amenajarea în L este adesea recomandată pentru astfel de bucătării, pentru că te ajută să te concentrezi pe peretele cel mai lung din bucătărie și să instalezi toate piesele de mobilier de care ai nevoie.

Într-o bucătărie mică, amenajarea în linie este recomandată în special pentru a folosi peretele principale pentru instalarea mobilierului, iar pe cel paralel pentru includerea unei mese extensibile sau rabatabile și a scaunelor de bucătărie minimaliste.

Într-o bucătărie mai mare poți alege mobilier instalat pe ambele părți ale pereților, mai ales dacă ai un element care le desparte, precum o fereastră sau o ușă. Acest lucru este posibil mai ales în cadrul bucătăriilor la casă, unde spațiul este unul generos și poți chiar să găsești locul ideal pentru instalarea unei insule.

Amenajarea bucătăriei în funcție de stil

Stilul joacă un rol important în definirea întregii locuințe. Bucătăria trebuie să urmeze aceeași linie pentru a crea un echilibru cât mai evident, fără a exista discrepanțe majore care pot deveni haotice în decorul de ansamblu.

  • Bucătăria în stil rustic

Mobila pentru amenajarea bucătăriei în stil rustic trebuie să fie fabricată din lemn sau din materiale precum MDF-ul și PAL-ul, dar cu aspect de lemn natural. Nuanțele calde sunt recomandate în cazul bucătăriei rustice, dar poți folosi și mobilier alb, atât timp cât acesta nu are linii minimaliste sau contemporane. Bazează-te pe instinctul care îți amintește de zilele petrecute la bunici sau la părinți la țară, în bucătăriile acestora.

  • Bucătăria în stil contemporan

Ideile de amenajare a bucătăriei cu living fac parte din estetica decorului contemporan, așa că urmărește o asortare cât mai fidelă a spațiului din living, cu cel din bucătărie. Mobilierul cu finisaj lucios, în culori precum negrul, albul sau diverse combinații, dar și cu aspect mat, asemănător betonului, poate face parte din amenajarea bucătăriei moderne. Dacă planul este unul deschis, chiar și amenajarea holului poate influența aspectul general al casei, așa că fă tot posibilul să alegi același stil pentru fiecare spațiu.

  • Bucătărie în stil minimalist

Potrivit pentru amenajarea bucătăriilor mici, stilul minimalist este prietenos cu apartamentele moderne și cu familiile tinere sau cuplurile. De asemenea, dacă locuiești singur și amenajezi bucătăria, minimalismul te va ajuta să menții ordinea și curățenia în fiecare zi. 

Dacă alegi să reamenajezi casa și să o modernizezi, stilul minimalist este unul curat și simplu, care îți oferă suficientă libertate pentru a pune la punct un decor bine gândit. Alege mobilă albă sau colorată, funcțională, cu cât mai multe spații de depozitare, în combinație cu blat cu aspect de lemn natural precum frasinul, pinul sau fagul.

Fie că amenajezi o bucătărie pătrată sau o bucătărie cu living, cel mai important lucru este să eficientizezi cât mai bine spațiul și nevoile tale. Mobilierul este esențial pentru depozitare, dar are și un puternic impact estetic, motiv pentru care un comerciant precum Unic Spot este o alegere potrivită pentru toți cei cu viziune. 

O amenajare creativă și originală este una muncită, iar plăcerea cu care vei petrece timp în bucătărie va fi cea mai valoroasă răsplată.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente