Amenajarea biroului la mansarda: 5 lucruri de care să ții cont

19/12/2022
de catre Admin Admin
Amenajarea biroului la mansarda: 5 lucruri de care să ții cont

Mansarda este spațiul dintr-o încăpere foarte practic, deși poate redus în dimensiune, însă, datorită aspectului său tipic, permite amenajări multiple, de la dormitoare, camere de zi, spațiu pentru depozitare, spațiu pentru activități, până la birou sau chiar bibliotecă. Totul depinde de nevoile tale, de caracteristicile spațiului și de proporțiile existente. Astfel, dacă te-ai decis să profiți de acest spațiu și să-l amenajezi pentru activități intelectuale, atunci trebuie să fii atent la anumite detalii, astfel încât biroul să îți ofere ambianța de care ai nevoie pentru a te putea concentra. 

Cuprins:

De ce să amenajezi biroul la mansardă?

  Beneficiezi de multă lumină

  Te bucuri de liniște

  Mai puține elemente de distragere

5 lucruri de care să ții cont când amenajezi biroul la mansardă

  Dimensiunile spațiului

  Lumina naturală

  Izolația mansardei

  Calitatea fundației

  Compartimentarea mansardei

Amenajarea biroului la mansardă: pași de lucru

  Pas 1: Finisaje: construirea de ferestre și podele, montarea de cabluri

  Pas 2: Instalează mobila pentru mansardă

  Pas 3: Decorează spațiul după propriul plac

De ce să amenajezi biroul la mansardă?

Amenajarea biroului la mansardă poate fi o alegere extrem de inspirată fiindcă își aduce mai multe beneficii, printre care:

Beneficiezi de multă lumină

Mansarda este încăperea cea mai apropiată de acoperișul casei, aflându-se imediat sub acesta, de aceea are formă specifică, iar ferestrele sunt poziționate oblic, în acoperiș. Astfel că permite pătrunderea unei cantități mari de lumină naturală, fiindcă nu există prea multe elemente care să obstrucționeze calea razelor luminoase. De ce este importantă lumina naturală și razele de soare? Deoarece organismul o percepe ca fiind un element natural vital, nivelul de dopamină se echilibrează și crește capacitatea de concentrare, motivația și buna dispoziție.

Te bucuri de liniște

Mansarda nu este un loc foarte circulat de membrii casei, iar faptul că trebuie urcate niște etaje poate fi descurajant pentru copii. Prin urmare, șansele de a fi deranjat de la lucru de către ceilalți sunt puternic diminuate. De asemenea, din același considerent, faptul că este oarecum izolată de restul casei, face ca mansarda să fie un loc liniștit, în care ajunge cu greu zgomotul casei, dar și cel din exterior, deoarece undele sonore îți pierd din intensitate până se propagă în partea superioară a casei. 

Mai puține elemente de distragere

Cum deja am menționat că mansarda reprezintă un spațiu intim fiindcă este destul de retras, este de la sine înțeles că și elementele de distragere sunt mai puține, atât cele din interior, cât și cele din exterior. Dacă fereastra este poziționată în acoperiș, atunci priveliștea este limitată. Prin urmare nu te poate distrage de la muncă un anumit peisaj exterior, ceea ce este un alt avantaj al biroului acasă.

5 lucruri de care să ții cont când amenajezi biroul la mansardă

Desigur că pentru a profita la maxim de avantajele pe care le poate oferi un birou la mansardă trebuie să te ghidezi după anumite reguli, care te vor ajuta să creezi spațiul ideal pentru a-ți spori productivitatea, dar și pentru a te simți confortabil. Iată la ce să fii atent!


Dimensiunile spațiului

Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este legat de proporții și dimensiuni. Datorită formei sale specifice, nu tot spațiul dintr-o mansardă poate fi utilizat, mai ales acela în care acoperișul este foarte aproape de podea. De aceea, trebuie luate măsurători exacte în fiecare loc pentru a ști ce tip de mobilier trebuie să cumperi pentru amenajarea mansardei. Măsoară lungimile, lățimile, dar nu uita nici de înălțimi fiindcă acestea variază. 

Lumina naturală

Numărul de ferestre influențează în mod direct cantitatea de lumină care pătrunde în încăpere. Dacă ai puțină lumină naturală, va trebui să investești în surse de lumină artificială care să compenseze. De asemenea, dacă dorești să suplimentezi numărul de ferestre, analizează capacitatea construcției de a suporta aceste modificări (un număr prea mare de ferestre poate destabiliza acoperișul).

Izolația mansardei

Aceasta îți va oferi informații importante despre temperatura din interior. Izolația mansardei trebuie să fie realizată în mod corespunzător, din materiale extrem de bune, pentru că, în caz contrar există riscul de supraîncălzire a acesteia. Fiindcă aerul cald are o densitate mai mică decât aerul rece, acesta se acumulează în partea superioară a clădirii și a încăperii. Mai mult, prezența razelor de soare pe acoperiș determină încălzirea exagerată a mansardei. O izolație corectă poate echilibra temperatura.

Calitatea fundației

Cele mai multe mansarde beneficiază de un tip de podea diferită de restul casei fiindcă aceasta este cea care apasă pe grinzile care susțin acoperișul, motiv pentru care nu este foarte solidă. De aceea, pentru a ști dacă mansarda ta poate susține o podea și deci greutatea pe care o aduce cu sine și amenajarea acesteia, analizează construcția clădirii. Dacă observi că grinzile sunt deteriorate, atunci trebuie întâi reparate corespunzător, abia apoi se construiește podeaua. 

Compartimentarea mansardei

Unele mansarde sunt atât de vaste încât dețin mai multe încăperi, în schimb unele au doar un spațiu mare, delimitat doar de bârnele sau stâlpii de susținere. Prin urmare, fiecare tip de spațiu are anumite particularități care pot fi exploatate într-un mod cât mai avantajos. Dacă ai mai multe încăperi, pe lângă biroul la mansardă, poți amenaja și un spațiu de relaxare.


Amenajarea biroului la mansardă: pași de lucru

După ce ai analizat toate aspectele menționate mai sus și ți-ai creat un plan de lucru, pentru a lucra cât mai eficient ține cont de acești pași:

Pas 1: Finisaje: construirea de ferestre și podele, montarea de cabluri

Dacă amenajarea interioară a mansardei se face într-un pod existent, iar din punct de vedere al construcției finisajele cu sunt incomplete, atunci în prima etapă este important să te asiguri că ai destule ferestre, cablurile care asigură electricitatea și alte resurse importante (internet) ajung până la mansardă, iar podeaua este stabilă și poate susține fără probleme construcția. De asemenea, dacă consideri necesar poți vărui și apoi instala un aparat de aer condiționat. În această etapă este ideal să te ocupi și de montarea surselor de lumină artificială: lampadarele, aplicele, veiozelor etc.

Pas 2: Instalează mobila pentru mansardă

Poziționarea pieselor de mobilier pentru birou trebuie să se potrivească spațiului existent. Biroul, fiind locul unde îți vei desfășura activitatea în cea mai mare parte a timpului trebuie să afle acolo unde sursa de lumina naturală este cea mai bogată. Adică sub sau lângă geam. Dar ai grijă de unde se propagă lumina ca aceasta să cadă direct pe birou. Astfel va fi confortabil pentru ochi. 

Dacă forma construcției nu îți permite acest lucru, atunci asigură-te că biroul nu este amplasat lângă scări. Nu doar că va bloca circulația, dar te va și distrage în cazul în care acesta este intensă. De aceea, recomandarea este ca biroul să fie poziționat în zona opusă celei în care se află scările sau intrarea în încăpere.

Restul pieselor de mobilier poziționează-le în funcție de cât de frecvent le folosești. Un dulap pentru cărți și articole de birotică ar trebui poziționat lângă birou (dacă are spațiu), în timp ce un corp cu rafturi pentru cărți poate fi amplasat pe peretele opus celui în fața căruia se află biroul. 

Pas 3: Decorează spațiul după propriul plac

După ce ai finalizat de amenajat spațiul cu mobila pentru mansardă vitală pentru noul tău birou este timpul să te ocupi de crearea unui ambient pe placul tău prin decorare. Poți opta pentru anumite plante (însă ai grijă să le poziționezi în locuri luminoase), tablouri cu peisaje sau personaje care te inspiră, statuete și orice alte accesorii care îți sunt pe plac. De asemenea, dacă spațiul îți permite, organizează-ți un colțișor pentru relaxare: cu o canapea confortabilă sau un fotoliu, o măsuță cochetă pentru cafea pe care să pui revistele preferate. Astfel, când ai nevoie de o pauză să te retragi în acel loc pentru o scurtă odihnă.

Dacă dorești să amenajezi biroul la mansardă, atunci ține cont de toate aceste sfaturi! Cu siguranță vei crea un spațiu pe placul tău, în care să te simți confortabil și să poți lucra în liniște, ceea ce îți va crește productivitatea. 

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente