Cum sa alegi cel mai bun scaun de birou pentru tine?

05/12/2022
de catre SUCIU MIHAELA
Cum sa alegi cel mai bun scaun de birou pentru tine?

Munca de birou este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii, indiferent de vârsta lor, acuză dureri de spate. Indiferent că este vorba despre o persoană care petrece mai multe ore în fața laptopului sa a calculatorului, ori un copil care își face temele, poziția incorectă la birou și mobilierul pentru șezut sunt primele care ar trebui ajustate. 

În ceea ce privește postura pe care o ai atunci când stai poți opta pentru practicarea exercițiilor fizice care se concentrează asupra poziției corecte și naturale a coloanei. Acestea trebuie completate neapărat și de un scaun de birou potrivit nevoilor tale.

Tipuri de scaune de birou

Alegerea mobilierului pentru birou trebuie făcută luând în considerate atât timpul pe care îl petreci așezat, cât și frecvența și tipul de mișcări pe care trebuie să le faci de obicei. Vei avea de ales între opțiuni fixe sau reglabile complet ori parțial:

Scaun de birou neajustabil

Fiind unele dintre cele mai estetice modele, scaunele de birou neajustabile sunt ușor de integrat în orice tip de design interior, indiferent că este vorba despre biroul din cadrul companiei sau cel de acasă. Cu toate acestea, modelul este fix și poate deveni incomod, motiv pentru care este recomandat doar dacă petreci puțin timp așezat. 

Scaun de birou parțial ajustabil

Înălțimea șezutului, picioarele rotative și chiar spătarul pot fi reglate în funcție de particularitățile corpului tău în cazul unui scaun de birou parțial ajustabil. Comparativ cu cel din prima categorie, acesta îți va oferi un confort sporit pentru mai multe ore, însă trebuie ales cu grijă și în funcție de alte criterii. 

Scaun de birou complet ajustabil

După cum sugerează și denumirea sa, scaunul de birou complet ajustabil îți oferă posibilități de adaptare astfel încât să poată fi folosit întreaga zi fără dificultăți. Pe lângă componentele reglabile menționate mai sus, acest model poate avea și adâncimea șezutului reglabilă, suportul pentru coate sau chiar o funcție de masaj inclusă. 

Cel mai bun scaun de birou: criterii de selecție

Design-ul ergonomic al scaunului tău este esențial pentru a putea petrece timpul lucrând la birou fără dureri de spate, oboseală fizică sau chiar stări de amețeală. Acesta îți va permite să ai o poziție corectă a corpului în mod natural și va putea să se plieze pe nevoile tale. Astfel, atunci când îți alegi produsul pe care urmează să îl folosești, ar trebui să iei în considerare:

Spătarul 

Fiind probabil și unul dintre cele mai importante criterii de selecție, spătarul scaunului va avea un impact direct asupra spatelui și gâtului tău. Pe lângă flexibilitatea în ceea ce privește înclinarea pe care acesta ar trebui să o aibă, trebuie să ai în vedere și înălțimea sa. Un spătar care nu ajunge până la înălțimea umerilor va deveni inconfortabil după câteva ore petrecute la birou.

Suportul pentru brațe

Unele persoane preferă să lucreze direct cu brațele pe masă, pe când altele au tendința să își lase coatele în spațiul dintre birou și scaun. În această situație, scaunul ar trebui să fie prevăzut cu un suport special pentru coatele sau brațele tale, care să îți ofere suportul optim. Vei evita astfel durerile de umeri, amorțeala sau chiar obosirea mai rapidă a mâinilor în timp ce lucrezi. 

Șezutul

Zona pe care stai așezat la scaun va determina și corectitudinea poziției tale la birou. Un șezut prea mare te va determina să stai prea în față, situație în care nu vei mi putea beneficia pe deplin de beneficiile unui spătar ergonomic. La polul opus, dacă spațiul pentru șezut este prea scurt, picioarele tale vor atârna și nu vei putea să stai sprijinit în mod corespunzător. 


Materialul

În ceea ce privește materialul din care este realizat scaunul tău pentru birou vei avea diverse opțiuni disponibile. Alege cu mare băgare de seamă din această privință, deoarece acesta îți va asigura deopotrivă confort termic, dar și lejeritate în mișcări:

Tapițerie 

Stofa, bumbacul și combinațiile de textile dintre acestea sunt unele dintre cele mai populare alegeri pentru birou. Un scaun tapițat va fi potrivit atât în zilele de vară, cât și în cele de iarnă, deoarece materialul permite ventilarea aerului în mod natural.

Piele 

O altă opțiune populară este un scaun de birou directorial din piele - acesta are, pe lângă aspectul elegant și impunător, și un material pe măsură. Fie ea naturală sau ecologică, pielea este o alegere premium, însă aceasta trebuie îngrijită corespunzător pentru a nu se zgâria sau crăpa în timp. Ia în considerare că vara aceasta poate deveni inconfortabilă, favorizând acumularea de căldură atunci când ești așezat.

Fibre sintetice 

Scaunul din plasă este și el o categorie des aleasă de către oameni, în special datorită posibilităților multiple de mișcări care pot fi efectuate fără efort. Datorită flexibilității pe care o au fibrele sintetice din care este realizat, acest tip de produs permite mularea după forma naturală a corpului. 


Piciorul

În funcție de ajustabilitatea scaunului tău, vei putea alege dintre produse cu trei, patru sau chiar un singur picior. Această caracteristică este importantă mai ales dacă ești nevoit să faci mișcări care necesită stabilitate sporită - să te întinzi după anumite obiecte, de exemplu. Dacă ai obiceiul de a te lăsa pe spate, iar spătarul nu este ajustabil, este recomandat să alegi un scaun cu fixare în mai multe puncte. 

Structura de rezistență

Cadrul pe care este construit scaunul poate fi atât plastic, din poliuretan, cât și metalic sau chiar din lemn. Un produs realizat special pentru utilizarea la un birou este, de cele mai multe ori, fabricat dintr-o combinație de materiale atunci când vine vorba despre structura de rezistență. Ia în calcul ca picioarele (sau rotițele) să aibă baza cauciucată sau siliconată pentru a-ți permite să te miști ușor, fără să zgârii pardoseala. 

Alte accesorii sau dotări

Pe lângă caracteristicile enumerate mai sus, un scaun destinat folosirii la birou poate avea diverse accesorii sau dotări. Unele dintre cele mai moderne variante vin cu suport pentru pahar sau telefon, dar și cu o măsuță rabatabilă care poate fi folosită pentru laptop sau tabletă. 

Dacă partea superioară a scaunului este rotativă, există și posibilitatea în care aceasta este fixă, dar picioarele sunt prevăzute cu roți. Un astfel de model poate fi potrivit pentru persoanele care au o imprimantă sau un alt dispozitiv electronic în apropiere la care trebuie să meargă frecvent, dar și dacă lucrează în același spațiu cu alte persoane. 

Nu în ultimul rând, poți găsi mobilier pentru birou dotat cu suport pentru picioare sau pentru cap. Deși aceste modele sunt mai rar întâlnite, ele sunt recomandate persoanelor care petrec zilnic mai mult de 8 ore la birou. Pe lângă design-ul ergonomic, aceste suporturi favorizează mici momente de destindere pentru corp de-a lungul perioadei de lucru. 

Alegerea unui scaun pentru birou poate fi o sarcină ușoară dacă iei în considerare caracteristicile prezentate mai sus. Optează pentru un produs capabil să îți satisfacă nevoile atât din punct de vedere al poziției corpului, cât și al timpului petrecut așezat, a mobilității și chiar al design-ului. 

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente