Aranjarea mesei festive: Reguli de urmat si sfaturi practice

06/04/2023
de catre SUCIU MIHAELA
Aranjarea mesei festive: Reguli de urmat si sfaturi practice

Pentru a crea o masă festivă de neuitat, aranjarea mesei este la fel de importantă ca și prepararea mâncării în sine. De la tema decorului în funcție de evenimentul pe care îl sărbătorești la alegerea veselei și a paharelor potrivite, totul trebuie ales atent, pentru a crea o atmosferă elegantă și sofisticată. 

Există câteva reguli pe care trebuie să le urmezi pentru a aranja o masă festivă perfectă, iar în acest articol vei găsi sfaturi practice pentru a crea un decor impresionant.

Cum să alegi tema decorului pentru masa festivă

Pentru alegerea temei decorului pentru masa festivă, este important să ai în vedere ocazia pentru care organizezi un anumit eveniment. De exemplu, pentru Crăciun poți opta pentru o cină amenajată în culorile tradiționale de roșu și verde, iar pentru o cină romantică poate fi potrivit un decor elegant cu lumini de lumânări și flori delicate. Dacă gazdele sunt pasionate de artă sau de un anumit stil decorativ, tema poate fi inspirată din aceste interese.

Ține cont de locația în care amenajezi masa festivă

Atunci când alegi tema decorului, trebuie să ai în vedere și locul în care se va desfășura masa festivă. Daca este organizată în aer liber, tema poate fi inspirată din natură, iar într-un spațiu închis, poți include lumini și ornamente elegante pentru a crea un aspect sofisticat. Este important să alegi o temă care să reflecte personalitatea gazdelor și să fie în armonie cu atmosfera generală a evenimentului, iar în funcție de gusturi, ea poate fi simplă sau elaborată, clasică sau modernă.

Ce fel de pahare și veselă să folosești pentru o masă festivă

Pentru a alege vesela și paharele potrivite pentru o masă festivă, trebuie să ții cont de tema evenimentului. De exemplu, pentru Crăciun poți opta pentru farfurii cu motive de iarnă, sau poți insera pahare cu formă de glob de zăpadă. 

Este important să folosești farfuriile și paharele potrivite pentru fiecare fel de mâncare și băutură. Un pahar de vin roșu trebuie să fie mai mare decât unul pentru vin alb, iar o farfurie pentru desert trebuie să fie mai mică decât cea pentru felul principal. Poți consulta ghiduri de specialitate sau site-uri de profil pentru a-ți alege cele mai potrivite seturi de astfel de articole pentru casă.


Cum să aranjezi tacâmurile și farfuriile pe masă

Aranjarea corecta a tacâmurilor este un aspect important al unei mese festive reușite. Ele trebuie așezate în ordinea în care vor fi folosite, începând cu cele de la exterior spre cele de la interior, astfel încât să asigure o simetrie plăcută pentru ochi. Furculița pentru salată se așează lângă farfuria pentru salată, iar în dreptul farfuriei mari se pun tacâmurile (cuțitul în dreapta, alături de lingură și în exteriorul ei, iar furculița în stânga). Dacă meniul include și supă, poți amplasa pe masă doar farfuriile pentru aperitiv și felul principal, urmând să le folosești pe cele adânci doar în momentul servirii supei.

Asigură-te că spațiul dintre tacâmuri este egal, deoarece în acest fel vei face mai ușoară accesarea lor de către invitați și vei crea o atmosferă plăcută și relaxantă pentru toată lumea.

Sfaturi pentru alegerea textilelor pentru masa festivă

Pentru alegerea materialelor textile potrivite pentru masa festivă, precum șervețele sau față de masă, trebuie să ții cont de tema și stilul evenimentului. De exemplu, în cazul mesei de Crăciun poți alege modele tradiționale sau unele cu motive specifice sărbătorilor. 

Este important să alegi materiale de calitate, cum ar fi bumbacul sau lâna, deoarece sunt durabile și pot fi refolosite pentru alte ocazii festive. De asemenea, pentru armonie vizuală ține cont și de culorile și imprimeurile existente în decorul general al locuinței sau al salonului unde va avea loc masa festivă. 

Cum poți decora masa cu flori sau alte elemente naturale

Pentru a decora mobila sau masa festivă cu flori sau alte elemente naturale, este important să alegi plante care se potrivesc cu tema și culorile generale ale decorului. Lavanda, trandafirii sălbatici sau eucaliptul sunt potriviți pentru o temă rustică, iar pentru un stil mai elegant poți opta pentru orhidee, crini sau trandafiri. 

Florile așezate într-un vas central, sau o serie de vase mai mici vor crea un efect mai complex și puncte de focus impresionante. La fel, poți adăuga frunze sau alte elemente naturale care vor oferi o atmosferă autentică și neașteptată. De exemplu, cele de eucalipt sau mici fructe precum lămâi sau portocale oferă un aspect proaspăt și vibrant.


Cum să organizezi locurile la masă în funcție de numărul de invitați

Stabilește un plan de aranjare a mesei, pentru a organiza cât mai bine locurile în funcție de numărul de invitați. Începe prin a măsura spațiul disponibil, iar astfel poți decide cum să aranjezi masa astfel încât toți invitații să stea confortabil. Daca vor fi mai multe persoane, poate fi necesar sa folosești mai multe mese sau să optezi pentru unele rotunde, care ocupă mai puțin loc. Anumite decorațiuni mici, de exemplu carduri cu numele invitaților sau alte accesorii decorative pentru casă te pot ajuta pentru a marca locurile la masă. Astfel, fiecare va ști exact unde să se poziționeze, pentru a evita situații neplăcute. Asigură-te că fiecare invitat are suficient loc și nu aglomera prea multe scaune, deoarece acest lucru poate afecta confortul și buna dispoziție. Cu puțină planificare și atenție la detalii, vei reuși să creezi o experiență plăcută și confortabilă pentru toată lumea.

Alte sfaturi de care să ții cont pentru a face mesele festive confortabile și relaxante

Există și alte sfaturi practice pe care le poți urma pentru a face mesele festive cât mai confortabile și relaxante. De exemplu, mesele rotunde sau în forma de U facilitează comunicarea între invitați, iar decorațiunile și lumina potrivită vor crea o atmosferă plăcută. 

Lumânările parfumate pot adăuga un plus de confort vizual și olfactiv, iar pernele decorative sau păturile așezate pe canapea sau alte piese de mobilier vor conferi o notă de căldură și confort. 

Cum să pregătești băuturile și deserturile pentru masa festivă

Este important să oferi invitaților tăi o selecție variată de băuturi care să completeze meniul principal, și care pot să satisfacă gusturile tuturor. Daca ai pregătit o masă copioasă, este recomandat să optezi pentru băuturi ușoare și răcoritoare precum vinuri albe sau rose, ori cocktail-uri cu fructe proaspete. În schimb, la un meniu mai simplu poți oferi vinuri roșii, coniac sau lichior. Pentru a adăuga un plus de sofisticare, poți alege și să creezi un bar de cocktail-uri acasă. 

Câteva deserturi ușoare și răcoritoare, precum prăjituri cu fructe și înghețată, sunt și ele un must-have, sau poți opta pentru alternative mai sănătoase, precum salata de fructe sau înghețata din fructe congelate. 

Toate aceste detalii pe care să le ai în vedere te vor ajuta să creezi decorul perfect, in care musafirii să se simtă excelent și să aibă parte de o masă festivă pe cinste. 

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente