Amenajarea biroului pe balcon: idei şi sfaturi practice

09/11/2022
de catre SUCIU MIHAELA
Amenajarea biroului pe balcon: idei şi sfaturi practice

Recenta pandemie a pus la grea încercare întreaga planetă. Restricţiile impuse au îngreunat desfăşurarea activităţii de la distanţă în cele mai diverse domenii de activitate. Au trecut cu bine peste această perioadă doar cei care s-au adaptat noilor condiţii. În ţara noastră, unul dintre cele mai puţin valorificate spaţii aflate la îndemână în locuinţă este balconul. Iată câteva idei şi sfaturi practice care te vor ajuta să amenajezi biroul de acasă pe balcon:

De ce să transformi o parte a balconului în birou?

Munca de acasă este o realitate din ce în ce mai prezentă. Elevii, studenţii, angajaţii în regim remote sau hibrid şi mai ales freelancerii au nevoie de un spaţiu adecvat în care să-şi desfăşoare activitatea. Mediul în care lucrezi influenţează eficienţa şi creativitatea. Din acest punct de vedere, balconul are un mare atu: vederea. Privilegiaţi sunt în mod evident cei cu o vedere spectaculoasă de la balcon. Indiferent de panoramă, dinamica exteriorului este benefică. Tot pentru ochi, dar de data aceasta ţinând cont de sănătate, balconul îţi oferă mai multă lumină naturală, dovedită a fi cea mai odihnitoare atunci când lucrezi. Pentru balcoanele mari este utilă delimitarea spaţiului de lucru de cel de relaxare printr-o uşă glisantă care îţi va oferi liniştea şi intimitatea necesară.

Asigură-te că spaţiul este protejat

Balcoanele deschise nu sunt cel mai bun loc în care poţi lucra, mai ales dacă foloseşti echipamente sensibile. Dacă ai un balcon sau o terasă deschisă, amenajarea biroului începe prin închiderea cu geam termopan sau montarea unei pergole sau a unui paravan care să acopere cel puţin zona de lucru. Alege geamuri cât mai mari, cu sticlă transparentă, care permit pătrunderea razelor soarelui. Dacă lumina devine deranjantă, te poţi proteja cu plase, draperii sau obloane exterioare. În cazul în care balconul nu poate fi închis în partea superioară (din motive de arhitectură locală, locuieşti cu chirie etc.), prelungeşte placa de sus cu o cornişă care să te protejeze de apa căzută din precipitaţii.


Surse de energie electrică

Dacă activitatea ta presupune utilizarea unor echipamente electrice, vei avea nevoie de o sursă de energie. Majoritatea blocurilor vechi din ţara noastră nu au în balcon decât un bec cu întrerupător. Instalează un număr suficient de prize cât mai aproape de locul în care vei monta biroul. Pe lângă prizele de 220V, prelungeşte până în balcon şi priza de internet prin cablu, astfel încât conexiunea să nu aibă de suferit din cauza depărtării de routerul wireless. Pentru ansamblurile rezidenţiale noi, terasa este echipată cu prize de exterior. Astfel, laptopul, lampa de birou şi orice alt dispozitiv electric pe care îl foloseşti pot fi alimentate de la priză.

Sursa de căldură

Terasele şi balcoanele nu au fost amenajate drept camere de locuit, aşadar instalaţia de căldură nu acoperă şi aceste spaţii parţial exterioare. În zilele însorite, chiar şi iarna, lumina soarelui este suficientă pentru a te încălzi. Odată cu lăsarea serii însă vei avea nevoie de un radiator puternic. Cel mai simplu este să instalezi un calorifer conectat la reţeaua de încălzire a casei. Tot la fel de eficiente sunt şi radiatoarele electrice, dar acestea au un consum mai mare de energie. Pentru mai multă eficienţă energetică, alege să izolezi pereţii balconului cu plăci decorative. Geamurile şi ferestrele din termopan de bună calitate au capacitatea de a menţine căldura în interior. Pentru pardoseală, acoperă placa balconului cu dale pentru terase sau cu un accesoriu textil gros, confortabil şi călduros.


Mobilierul potrivit

Orice birou are nevoie de un anumit tip de mobilier. După ce ai pregătit camera propriu-zisă în care vei lucra, trebuie să-ţi organizezi munca în funcţie de specificul activităţii. Dacă lucrezi doar cu un laptop, o masă de lucru şi un scaun de birou sunt suficiente. În schimb, dacă ai nevoie de depozitarea şi gestionarea documentelor, dacă lucrezi cu tipizate şi imprimantă, acestea trebuie integrate în noul tău birou. Eficienţa şi randamentul tău depind de rapiditatea cu care ai acces la instrumentarul necesar. Dacă vei fi nevoit să te ridici de la birou de fiecare dată când ai nevoie de ceva din casă, timpul şi energia ta se vor risipi în aceste drumuri.

Când vine vorba de mobilier, ai două mari opţiuni: să cauţi dimensiunile care se potrivesc în configuraţia balconului tău sau să-l construieşti.

Mobilier gata făcut

Mobilierul de birou pentru balcon este mai dificil de găsit. În general, balcoanele sunt înguste, aşadar categoria în care trebuie să cauţi este cea pentru spaţii mici. Cu toate acestea, poţi găsi mese de birou şi spaţii de depozitare compacte care să se potrivească.

Mobilier confecţionat la comandă

Mobilierul confecţionat la comandă este soluţia potrivită pentru orice spaţiu atipic. Pentru a-l obţine poţi apela la o firmă specializată sau te poţi implica personal într-un proiect Do It Yourself. Marele avantaj este că poţi gândi de la bun început sisteme modulare, cu multiple întrebuinţări. Pentru spaţiile cu adevărat înguste, masa de birou poate fi pliabilă. În ceea ce priveşte depozitarea, valorifică la maximum spaţiul vertical cu rafturi şi poliţe desfăşurate pe unul sau doi pereţi.

Biroul amenajat pe balcon este cea mai apropiată experienţă de lucrul în natură sau în aer liber. În funcţie de stilul de viaţă şi de lucru poţi alege o poziţie centrală, cu vedere panoramică spre exterior, sau una retrasă, într-un colţ, cu blat de lucru pe două laturi, table de conferinţă şi tot instrumentarul necesar desfăşurat până la tavan.

 

 

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente