Cum să amenajezi o bibliotecă acasă: sfaturi utile

19/12/2022
de catre Admin Admin
Cum să amenajezi o bibliotecă acasă: sfaturi utile

Amenajarea unei biblioteci acasă este o adevărată investiţie pe termen lung. Primul şi cel mai vizibil beneficiu ţine de design interior, datorită expunerii şi vizbilităţii. Dincolo de acest aspect, fiecare carte are o poveste anume, iar dacă tu citeşti şi colecţionezi cărţi, ai toate şansele să devii model pentru copiii tăi, oferindu-le un exemplu demn de urmat şi foarte util pentru dezvoltarea lor. În cele ce urmează îţi prezentăm câteva sfaturi utile pentru amenajarea unei biblioteci în propria locuinţă:

Alege camera potrivită

În funcţie de suprafaţa şi configuraţia casei va trebui să alegi cel mai bun loc pentru aşezarea cărţilor. În cele mai multe cazuri, locul bibliotecii este în camera de zi. Există însă şi alte posibilităţi. Spre exemplu, în camera copiilor aceştia pot avea tot timpul la îndemână cărţile potrivite vârstei lor. Dacă ai un birou amenajat acasă, este locul perfect pentru o bibliotecă tematică. De asemenea, dacă îţi place să te retragi în mansardă pentru a citi, poţi adapta un spaţiu pentru acest tabiet.

Instalează mobilier eficient

 


Când vine vorba de biblioteca de acasă, te gândeşti din start la o piesă de mobilier. Şi în acest caz trebuie să ţii cont de spaţiul disponibil. Din fericire, oferta este mai mult decât generoasă. Pentru o casă amenajată în stil minimalist poţi alege câteva rafturi simple, în timp ce în stilul clasic se integrează perfect un bibliotecă din lemn masiv. Dacă îţi place să-ţi pui amprenta asupra interiorului casei tale, poţi realiza mobilier pe comandă sau îl poţi confecţiona personal. Gândirea şi realizarea unui astfel de proiect îţi aduce satisfacţia unor lucruri unice pentru locuinţa ta.

Evaluează titlurile

Dacă nu vorbim de o colecţie pe care o construieşti de la zero, înseamnă că pentru început trebuie să evaluezi ce cărţi ai în casă, ce păstrezi, ce dăruieşti şi ce donezi. Dacă există cărţi deteriorate sau titluri inutile adunate de-a lungul anilor, le poţi duce la un centru de colectare şi reciclare a maculaturii.

Dubletele în stare bună de conservare îşi pot găsi locul într-o bibliotecă şcolară, eventual într-o zonă în care copiii au mai puţin acces la titluri de calitate. Există o mulţime de ONG-uri care facilitează transportul până în cele mai îndepărtate sate pentru astfel de proiecte. De asemenea, în localităţile româneşti din jurul graniţelor este mare nevoie de cărţi în limba română, atât pentru copii cât şi din literatura clasică.

Dacă ai folosit cărţi de parenting sau ţi-ai educat copiii cu titluri adecvate vârstei lor, iar între timp aceştia au crescut, le poţi oferi altor familii tinere.

Evaluează onest fiecare titlu în parte şi gândeşte-te (sincer) dacă le vei mai reciti vreodată. Dacă răspunsul este negativ, oferă cărţilor şansa de a crea un nou univers altor proprietari.

Inclusiv vânzarea către anticariate este o soluţie care îţi poate elibera spaţiul din bibliotecă. Unele librării acceptă cărţi la schimb pentru a scădea din preţul titlurilor noi care te interesează.

Organizează colecţiile

O bibliotecă eficientă nu trebuie să fie niciodată 100% plină. Motivul este simplu: puţin spaţiu pe câteva rafturi îţi permite să continui achiziţia de cărţi. Altfel rişti să aglomerezi din nou mobilierul şi trebuie să reiei periodic pasul de mai sus.

De cele mai multe ori, pe lângă pasiunile comune, fiecare membru al familiei are un interes în ceea ce priveşte literatura. Pentru a fi de folos tuturor, poţi amenaja rafturi mai mici în camera fiecăruia, în funcţie de vârstă sau domeniul de activitate, în timp ce biblioteca principală, din living, adună titlurile de colecţie.

În ceea ce priveşte expunerea cărţilor în bibliotecă, aceasta se poate face pe categorii. Dacă nu ai un sistem propriu de catalogare şi eşti pasionat de tehnologie, poţi folosi o aplicaţie care te ajută să gestionezi totul inteligent de pe tabletă sau telefonul mobil.

Generaţiile dinainte de 1995 au crescut cu Biblioteca pentru toţi, o colecţie extrem de valoroasă din punct de vedere al titlurilor. În jurul anilor 2000, ziarele centrale au demarat un proiect de popularizare a cititului, cu cărţi reprezentative din literatura românească şi cea universală. Formatul unic, numărul mare de exemplare (peste 100) şi preţul accesibil a oferit multora oportunitatea de a-şi crea o bibliotecă personală.

Enciclopediile şi dicţionarele pot ocupa câte un raft din bibliotecă, mai ales dacă editorul a gândit un concept în care cotoarele colecţiei, aşezate în ordine, alcătuiesc o imagine şi un titlu vizibil.

Vei folosi biblioteca doar pentru cărţi?

 


În final trebuie să amintim că deşi numele este legat de cărţi, mobilierul de bibliotecă poate fi folosit şi pentru expunerea altor obiecte de valoare. Dacă eşti pasionat de viniluri sau CD-uri, colecţiile pe care le-ai adunat de-a lungul anilor pot fi expuse aici. Dacă eşti pasionat de jocuri sau ai o consolă în casă pentru copii, DVD-urile pot umple fără probleme un raft din bibliotecă. O altă idee de ocupare a spaţiului disponibil este expunerea de fotografii din arhiva familiei.

Cărţile din biblioteca de acasă pot fi aranjate pe categorii, culori sau dimensiuni. Important este ca mobilierul să fie adecvat pentru a evita dezordinea. Alege doar titlurile care te interesează sau reprezintă o amintire importantă şi amenajează eficient biblioteca pentru a fi nu doar un colţ de lectură, ci o piesă de rezistenţă a camerei.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente