Atunci când te decizi să amenajezi camera pentru cei mici, trebuie să te aștepți la multă distracție, dar și multe momente de cumpănă. Vei avea parte de unele provocări, deoarece scopul tău este să găsești exact acea variantă perfectă pentru o cameră frumoasă și funcțională, pe care copiii tăi să o iubească și acum, dar și peste câțiva ani.
Dacă ai nevoie de câteva recomandări pentru a putea identifica mai ușor nevoile pe care le aveți acum, dar și pentru a găsi un echilibru între practic și confortabil, am pregătit un articol foarte interesant. Indiferent dacă ai la dispoziție o cameră goală căreia vrei să îi oferi viață sau una căreia doar vrei să refaci designul, cu siguranță vei găsi în continuare câteva idei de amenajare camere copil, care te vor inspira să începi cât mai curând.
Dormitorul copilului ar trebui să fie un spațiu care să îl atragă, unde să vrea să își petreacă timpul și unde să fie în siguranță. Fiecare piesă de mobilier și fiecare element de decor au o importanță foarte mare pentru dezvoltarea lui armonioasă, atât fizică dar și psihică. O cameră bine amenajată este locul unde mintea, corpul și sufletul își găsesc echilibrul.
Fie că îți dorești idei de amenajare cameră pentru fete sau ai nevoie de idei pentru camere de băieți moderne, este important să ai în vedere elementele esențiale: patul, biroul și spațiul de depozitare. Fără îndoială, cea mai grea misiune este amenajarea unei camere pentru copii, fată și băiat dar, odată stabilite elementele de bază, vei avea la dispoziție multe oportunități pentru un design unic, cu multă personalitate.
Copiii sunt mici și la fel ar trebui să fie toate obiectele care îi înconjoară. Din acest motiv, atât pătuțul, dar și dulapurile sau chiar fotoliile din camera copilului ar trebui să fie pe măsura lor, cu dimensiuni mult mai mici decât cele pentru adulți. Până când vor ajunge în jurul vârstei în care vor merge la școală, camera poate să păstreze aspectul adecvat unui spațiu pentru copii. Ulterior, o puteți transforma împreună astfel încât să fie potrivită unor școlari, iar mai apoi unor adolescenți.
Camera copilului trebuie să fie o oază de liniște, fără televizor, calculator ori alte obiecte și electrocasnice care îi pot perturba echilibrul personal și programul de odihnă. De asemenea, nu aduce prea multe lucruri sau mobilă care să aglomereze și să provoace haos, deoarece pe termen lung acestea pot provoca anxietate.
Copilul trebuie să învețe să devină autonom, iar pentru asta are nevoie ca totul să îi fie accesibil. Cărți, jucării, haine, trebuiesc aranjate și depozitate la îndemână, pentru ca, începând cu al doilea an de viață, cel mic să se poată descurca singur cât mai des.
Toate piesele de mobilier trebuiesc poziționate departe de ușă, astfel încât cei mici să o poată deschide și închide cu ușurință. Măsuța de lucru sau fotoliul pentru citit, ar trebui așezate, în măsura în care este posibil, sub fereastră, astfel încât să beneficieze de lumină naturală. În plus, acest aranjament va lăsa mijlocul camerei liber.
Cea mai recomandată poziție pentru pat este, de obicei, peretele opus ușii de la intrare. Chiar dacă dorești să maximizezi spațiul de pe jos prin așezarea patului într-un colț, mult mai bine este ca patul să fie plasat central, pe peretele focal. În acest fel, vei putea să așezi și două noptiere în fiecare parte a patului, pentru un design uniform.
Dacă pereții și mobila ar trebui să fie în culori neutre, accesoriile și elementele decorative este de preferat să fie cât mai colorate. Poate că cel mic are în prezent anumite preferințe legate de unele culori și admiră anumite personaje, dar peste scurt timp lucrurile se pot schimba radical. Este mult mai ușor să te adaptezi pasiunilor copilului cu ajutorul covorului sau lenjeriei de pat, decât să vopsești pereții ori să schimbi mobila.
Înainte de a începe orice amenajare pentru camera copiilor, încearcă să proiectezi spațiul în funcție de modul în care cei mici îl vor folosi. Asigură-te că se pot urca singuri în pat, iar toate lucrurile lor le sunt accesibile și la îndemână.
Realist vorbind, camera pentru copii nu este nici dormitor, nici loc de joacă, nici birou pentru studiu, ci un mix din toate acestea. Atunci când vârstele celor mici sunt apropiate, misiunea ta este mai ușoară, deoarece au pasiuni și preocupări similare. Principalele criterii de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi un dormitor pentru 2 copii sunt:
De cele mai multe ori, copiilor le revine cea mai mică cameră din apartament. Excepție fac situațiile când sunt gemeni și este evident că vor fi două persoane care vor ocupa camera. În orice altă variantă, camera este amenajată pentru un copil, iar dacă ulterior familia se mărește și mai mult, designul va fi adaptat în consecință. Din acest motiv, este recomandat să:
Este foarte important ca cei mici să fie de la început implicați în proiectul de amenajare, astfel încât să își poată exprima preferințele. Încă de la vârsta de 3 ani, cei mici își doresc să participe în luarea deciziilor, iar acest lucru le poate crește stima se sine și îi va ajuta să devină mai încrezători.
De multe ori, mansarda este doar un spațiu neutilizat, unde sunt înghesuite toate obiectele vechi, de care nu mai avem nevoie, dar pe care nici nu de îndurăm să le aruncăm. Transformarea mansardei într-o cameră pentru tineret, oricât de îngustă, este o idee grozavă. Nu doar că vei face copiii fericiți, oferindu-le un spațiu doar al lor, dar vei avea și un beneficiu la care sigur nu te gândești, respectiv vei adăuga valoare proprietății tale. Dacă ți se pare o idee prea îndrăzneață, nu trebuie decât să cauți pe internet modele amenajari camere copii la mansardă și vei vedea că nu este nimic complicat sau imposibil.
Orice părinte își dorește ca cei mici să aibă la dispoziție un loc luminos și ordonat unde se pot juca și se pot odihni. Dacă și tu te numeri în această categorie ține cont de sfaturile de mai sus și vei reuși să amenajezi o cameră minunată pentru cei mici, chiar dacă stați la bloc, dacă dimensiunile sunt mici ori spațiul este ciudat împărțit. Nu trebuie decât să ții cont de funcționalitatea pe care o vei da spațiului, de preferințele celor mici, iar în final să vă puneți creativitatea la treabă.
Nici o postare găsită