Amenajarea unui colț de lectură la tine acasă: idei și recomandări

17/11/2021
de catre SUCIU MIHAELA
Amenajarea unui colț de lectură la tine acasă: idei și recomandări

Pentru iubitorii de literatură în mod special, dar și pentru cei pasionați de amenajări interioare, un colț de lectură oferă mai multe posibilități de relaxare și retragere într-un spațiu gândit tocmai cu acest scop.

Profită de un astfel de proiect indiferent de dimensiunile locuinței tale, deoarece nu vei avea nevoie de foarte mult spațiu pentru a include o mică bibliotecă și un fotoliu.

Se spune că mici schimbări sunt cele care vor aduce un alt vibe al casei. Nu este necesar de fiecare dată să faci schimbări drastice și amenajări de la zero. Ține pasul cu trendurile și creează un mic colț de rai acasă. Iată câteva idei pentru inspirație:

Amenajarea unui colț de lectură la tine acasă: idei și recomandări

Criterii de care să ții cont în amenajarea colțului de lectură

Unde poți amenaja un colț de lectură?

Cum alegi mobilierul pentru colțul de lectură?

Iluminatul și alte detalii de design

Idei de amenajare a unui colț de lectură

Colț de lectură sub scară pentru economisirea spațiului

Colț de lectură modern,  la casă, cu vedere la terasă

Colț de lectură în dormitorul clasic, shabby-chic

Criterii de care să ții cont în amenajarea colțului de lectură

Locul de citit nu necesită un efort foarte mare și poate fi amenajat în diverse locuri din locuință. De ce trebui să ții cont:

Unde poți amenaja un colț de lectură?

Într-o casă de mici dimensiuni poți fi descurajat ușor când vine vorba de planurile de amenajări interioare. Totuși, acum ai la dispoziție mobilă ușor de inclus într-o varietate de spații, chiar și în cele înghesuite. Iată ce opțiuni creative ai pentru amenajarea colțului de lectură:

  • Sufragerie

În sufragerie, locul ideal pentru citit este la geam, cât mai aproape de lumina naturală din timpul zilei. Poți opta pentru un nook amenajare pe marginea geamului, cu ajutorul unei băncuțe și a decorațiunilor precum pernele sau obiectele care te fac să te simți ca acasă.

De asemenea, poți opta pentru un fotoliu confortabil așezat cât mai aproape de fereastră, fără a uita să incluzi un corp de iluminat precum un lambadar inalt. Un lampadar cu picior subțire și formă arcuită este avantajos deoarece nu ocupă mult spațiu și nu necesită un sprijin adițional precum o noptieră.

  • Dormitor

Dormitorul este un spațiu dedicat relaxării, iar această oază de liniște este ideală ca spațiu pentru amenajarea colțului de lectură. Evită să citești în pat și alege un colț liber din cameră unde să instalezi o bibliotecă de mici dimensiuni, cu rafturi, perfectă pentru cărțile necitite care așteaptă să le începi în orice moment. Locul de citit în dormitor are nevoie de corpuri de iluminat adiționale, chiar dacă îl amenajezi la geam. Textilele și covoarele pot delimita cu succes locul rezervat colțului de lectură și te vor invita activ să petreci timp în această zonă, mai ales după o zi stresantă.

  • Balcon

Într-o locuință cu o cameră extinsă în balcon este ușor să incluzi un colț de lectură mai ales datorită spațiului bine iluminat în timpul zilei. De asemenea, o zonă cât mai aerisită și organizată te ajută să incluzi scaune și mese pentru o zonă de luat o gustare sau de băut cafeaua alături de persoana dragă.

Cum alegi mobilierul pentru colțul de lectură?

Mobilierul joacă un rol important pentru amenajarea colțului de lectură, deoarece ai nevoie de o zonă cât mai organizată pentru cărți și alte accesorii necesare. Colțul de lectură poate fi abordat precum amenajarea biroului de acasă. De ce să ții cont când alegi mobilierul:

  • Dimensiune

Dimensiunea mobilierului depinde mai ales de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Poți alege mobilier pentru birou precum un scaun confortabil și să abordezi zona ca doi în unu. Mai exact, colțul de lectură să preia rolul de birou în prima parte a zilei și să te bucuri de relaxare în timpul serii.

Dacă nu ai suficient loc pentru o bibliotecă în adevăratul sens al cuvântului, alege un corp cu rafturi sau două etajere, așezate la perete, pe lângă scaunul de birou.

  • Buget

Colțul de lectură poate fi amenajat cu un buget prietenos cu portofelul, așa că orientează-te către opțiunile de mobilier din MDF sau PAL, deoarece nu nu va fi necesar ca acesta să suporte greutăți foarte mari. Unic Spot este un partener de încredere pe piața de mobilier și bricolaj, unde poți găsi ceea ce îți dorești la prețuri accesibile.

Iluminatul și alte detalii de design

Iată ce mai contează în mare măsură în procesul de amenajare a colțului de lectură și după:

  • Lumina naturală vs. artificială

Lumina naturală este recomandată atât pentru copii, cât și pentru adulți, când vine vorba de citit. Din acest motiv este esențial să amenajezi colțul de lectură cât mai aproape de geam. Pentru seară, lumina artificială trebuie să fie albă, pentru a te ajuta să-ți păstrezi concentrarea cât mai mult timp. Poți alege un bec smart, a cărui nuanță sau temperatură poate fi schimbată în funcție de atmosferă și stare.

  • Textile

Textilele influențează atmosfera pe care vrei să o stabilești în zona colțului de lectură. Pernele pufoase, covoarele călduroase și păturile din materiale naturale precum lâna vor deveni aliații principali în procesul de redescoperire a pasiunii pentru citit.

Idei de amenajare a unui colț de lectură

Îți prezentăm câteva idei de amenajare potrivite pentru orice spațiu, stil și nevoi:

Colț de lectură sub scară pentru economisirea spațiului

Colț de lectură modern,  la casă, cu vedere la terasă

Colț de lectură în dormitorul clasic, shabby-chic

Bucură-te de avantajele pe care le aduce colțul de lectură la tine acasă și amenajează cât mai repede spațiul în care poți dedica măcar o oră în fiecare zi cititului și relaxării.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un review

Postări recente