Imprimeuri tradiționale, accente lemnoase și texturi care te îmbie la relaxare - acestea sunt numai câteva dintre elementele ce caracterizează stilul rustic. Cu o frumusețe aparte, a cărei manieră de amenajare atemporală poate fi transpusă în orice încăpere a locuinței, acesta a devenit popular în occident în special în ultimii zece ani. Fiind potrivit atât pentru cabanele sau casele de vacanță de la munte, cât și pentru propria casă, modelul rustic permite îmbinarea cu modul contemporan de amenajare.
Dacă te-ai gândit să redecorezi sau, dimpotrivă, să aduci un suflu nou locuinței tale prin înlocuirea unor obiecte de mobilier sau decorațiuni, stilul rustic trebuie încercat. Acesta se remarcă în special datorită sentimentului familial pe care îl oferă, cât și prin intermediul elementelor estetice desprinse parcă din povești.
După cum sugerează și denumirea, stilul de amenajare rustic trebuie să te ducă cu gândul la perioadele în care modernitatea nu își pusese amprenta asupra decorațiunilor interioare. Acesta este caracterizat de simplitate, monotonie cromatică cu accente contrastante și finisaje neșlefuite - pereți cu aspect „neterminat”, grinzi de lemn la vedere, margini brute și feronerie vizibilă la mobilier.
Pentru a completa deja un decor existent, poți opta pentru adăugarea unor obiecte de decor din ceramică, lemn sau fier forjat, dar și pentru covoare cu model tradițional sau boho. O idee eficientă este folosirea unor pături împletite, fețe de masă sau perne țesute cu fire colorate, însă și coșurile sau taburetele de răchită se pot integra cu ușurință în stilul deja existent.
Fiind versatil și atemporal, stilul rustic se potrivește în fiecare încăpere din locuința ta, acesta oferind un aspect primitor și făcându-te să te simți ca în sânul familiei în fiecare zi. În funcție de camera în care vrei să îl integrezi, poți opta pentru anumite piese de mobilier care îți vor ușura munca și vor transforma rapid aspectul acesteia.
Considerată și „inima” unei case, sufrageria rustică se remarcă prin accentele de lemn, piatră și metal. Optează pentru culori pământii sau nuanțe de verde închis ori plachează pereții cu piatră cubică. Achiziționează o canapea masivă cu tapițerie din stofă groasă și aranjeaz-o cu perne supradimensionate și pături pufoase. Dacă spațiul îți permite, poți integra o măsuță de cafea din lemn masiv sau chiar o bibliotecă.
Vesela pusă pe rafturi sau bufete deschide, la vedere, mânerele și zăbrelele din lemn, dar și marginile nefinisate sau unduite ale blatului de bucătărie te vor duce rapid cu gândul la stilul rustic. Alege să pui pe peretele de lângă aragaz câteva rafturi nevopsite din lemn și păstrează o paletă cromatică deschisă - folosește nuanțe de alb, bej, gri sau galben pal. Caută seturi de masă și scaune din lemn dur sau cu picioare metalice.
Camera în care te odihnești poate avea un aer rustic prin alegerea unui pat din lemn masiv. Cadrul acestuia poate fi lăcuit sau nu, însă nuanțele potrivite trebuie să fie unele cât mai închise - maro, arămiu sau chiar negru. Pentru a aduce lumină și contrast, folosește covoare bej din iută, lampadare de podea și cuverturi sau perne din blană naturală sau artificială.
Sursa: Shutterstock
Oferindu-ți prima senzație vizuală pe care o ai atunci când intri în casă, holul poate fi amenajat fără prea mare efort cu un pantofar sau un cuier din lemn antichizat. Aspectul acestuia va fi unul de „vechi”, motiv pentru care poți adăuga accente moderne care să completeze designul obținut. O consolă de depozitare cu mici sculpturi sau chiar un suport pentru umbrele pot completa de minute modul în care arată holul tău rustic. În funcție de stadiul amenajărilor, poți alege parchet geometric sau gresie cu aspect de piatră cubică.
Ca să îi oferi băii un aspect rustic este recomandat să joci cu texturile din lemn și piatră. Alege gresie sau faianță cu model geometric sau chiar cu buline și completează cu rafturi suspendate pentru depozitarea produselor și obiectelor de igienă. Poți opta pentru un coș de rufe împletit sau chiar pentru o oglindă mare, cu ramă clasică.
Stilul rustic este unul dintre cele mai apreciate atunci când vine vorba despre amenajări interioare, deoarece acesta este potrivit atât pentru casele de vacanță, vile și cabane la munte, cât și pentru confortul propriei locuințe. Alege piesele de mobilier potrivite și completează totul cu accente de lemn și piatră sau cu texturi moi, pufoase. Rezultatul obținut te va îndemna să te relaxezi și să te bucuri de liniștea mult dorită.
Nici o postare găsită
Despre noi
Servicii clienți
Contact